Bivši premijer plaši Grke: Izlazak iz eurozone znači veliku katastrofu

BIVŠI grčki premijer George Papandreou je kazao da bi izlazak te države iz eurozone bio "velika katastrofa".

Papandreou smatra da sama Grčka nije problem, već da ona naviješta dublje probleme u eurozoni. Njegova vlada je dogovorila uvjete za prvi grčki "bailout" sa EU i MMF-om te upozorava one koji žele glasati za radikalnu ljevicu da u slučaju njihove pobjede neće imati što za jesti.

"Euro nas održava stabilnima"

Papandreou smatra kako Grčka, ako dobije više vremena, može ispoštovati uvjete za dobivanje novca međunarodnih institucija. "Euro nas održava stabilnima. Odlazak iz eurozone bi značilo i bijeg banaka, veću inflaciju, dublje rezanje plaća i pad BDP-a od 20 posto. To bi bila velika katastrofa", rekao je Papandreou BBC-ju te dodao kako sama Grčka nije problem. "Da je, vi bi jednostavno izbacili Grčku", rekao je bivši premijer te dodao da dodao kako pravi problem leži u "arhitekturi" zajedničke valute.

"Imamo zajedničku valutu, ali nemamo jedinstven bankarski sustav, zajedničku fiskalnu politiku te imamo različite radne zakone i mirovinske sustave", kaže Papandreou koji se slaže sa idejom zajedničkog duga eurozone ili euroobveznica. "Strukture u Europi se moraju više integrirati i postati snažnije, zaključio je Papandreou.

Europa bi mogla pokrenuti novu svjetsku krizu

Šef Svjetske banke na odlasku, Robert Zoellick, na summitu država G20 će upozoriti da Europa riskira da pokrene novu svjetsku krizu koja će imati strašne posljedice za države u razvoju.


Dok Grci izlaze na birališta u izborima koji bi vrlo lako mogli odrediti budućnost eurozone, Zoellick je rekao Observeru da je zemljama u razvoju savjetovao da se pripreme na posljedice događaja u "europodručju". Guardian piše da bi stvaranje grčke vlade, u kojoj bi bile stranke koje se protive mjerama štednje, moglo dovesti do najveće krize eurozone dosad.

Njemačka kancelarka Angela Merkel jučer je odbacila nove pregovore o grčkom "bailoutu" te dodala kako država mora poštovati dogovor sa međunarodnim kreditorima. Rezultati neslužbenih anketa pokazuju da je konzervativna Nova demokracija ispred koalicije radikalnih ljevičara iz Syrize za četiri posto, ali ima još i 15 posto neodlučnih birača.

"Ako se stvari ne budu vodile kako treba mogao bi se dogoditi scenarij kao u slučaju Lehman Brothersa", kazao je Zoellick koji je kazao da bi se Europa mogla "provući" kroz krizu, ali i da rizik stalo raste. Bankrot Lehman Brothersa u rujnu 2008. godine je pokrenuo najveći pak svjetske ekonomije od 30-ih godine.

Pročitajte više