Bivši šef kineske obavještajne službe u središtu korupcijskog skandala

Foto: Guliver Image/Getty Images

KINESKE vlasti počele su istragu nad trojicom bivših visokih dužnosnika osumnjičenih za korupciju, objavili su u ponedjeljak državni mediji.

Dvojica od njih bili su bliski saveznici umirovljenoga čelnika domaće obavještajne službe Zhoua Yongkanga. Izvori bliski istrazi rekli su za Reuters da je Zhou zapravo u kućnom pritvoru, dok vladajući komunisti istražuju tvrdnje da je primao mito, iako partija nije ništa objavila.

Nekolicina Zhouovih političkih saveznika već je u pritvoru zbog korupcije, pa i bivši zamjenik ministra javne sigurnosti Li Dongsjeng te Jian Jiemin koji je pet mjeseci, do rujna prošle godine, vodio ured za državna poduzeća.

Državna agencija Xinhua objavila je da se istraga vodi protiv Lija i Jianga te još jednog bivšeg dužnosnika Wanga Yongchuna koji je bio potpredsjednik najveće kineske naftne kompanije.

Kineski istražitelji službeno su optužili i jednog Britanca i njegovu ženu za korupciju povezanu s farmaceutskom kompanijom GlaxoSmithKline.

Peter Humphrey i njegova žena Yu Ying Zeng, američka državljanka, optuženi su da su ilegalno prikupljali privatne podatke za farmaceute. "Ilegalno su trgovali golemom količinom osobnih podataka o kineskim građanima za profit", objavila je Xinhua. Taj je par uhićen u kolovozu 2013.

Pročitajte više