Bivši slovenski premijer Rop osuđen zbog odavanja tajnih podataka: Tvrdio je da su Janša i Sanader dogovarali incidente na slovensko-hrvatskoj granici

Foto: Guliver Image / Getty Images

NEKADAŠNJI slovenski premijer Anton Rop osuđen je 10.000 eura novčane kazne zbog odavanja tajnih podataka, potvrđeno je Hini u utorak na prvostupanjskom sudu u Ljubljani.

Ropa je prvostupanjski sud u Ljubljani proglasio krivim zbog izjave jednom novinaru da je 2004. godine, u vrijeme kad je bio predsjednik vlade, slovenska tajna služba SOVA pratila "incidente" na slovensko-hrvatskoj granici i u okviru te aktivnosti snimala razgovore tadašnjeg hrvatskog premijera Ive Sanadera i Janeza Janše te da su se oni "dogovarali o incidentima" kako bi Janša došao na vlast i da o tome postoje snimci tajne službe SOVA. To se događalo 2004. godine, u vrijeme kad je Rop bio premijer, a Janša sa svojom Slovenskom demokratskom strankom (SDS) vodio kampanju pred parlamentarne izbore na kojima je ujesen iste godine osvojio najviše glasova.

Rop je tijekom suđenja nijekao krivnju i branio se tvrdnjom da je takve izjave dao 2007. godine u neformalnom telefonskom razgovoru s novinarom Slovenske televizije, koji ih je bez njegova znanja objavio. On je na sudu tvrdio nije otkrio tajne podatke koji ne bi bili i prije poznati iz medija te da su i drugi političari u vrijeme incidenata na granici s Hrvatskom javno izjavljivali kako svim sredstvima treba zaštititi slovenske interese.

Rop je prije tri godine na sudu postigao nagodbu s Janšom, koji ga je zbog tadašnjih izjava tužio za klevetu u privatnoj parnici, te mu se ispričao. Rop je bio slovenski premijer od 2002. do 2004. godine, a već duže vremena nije aktivan u slovenskoj politici. Od 2010. član je upravnog odbora Europske investicijske banke (EIB).

Pročitajte više