Bivši zapovjednih obrane Srebrenice Naser Orić optužen za ratne zločine

Screenshot: Youtube

TUŽITELJSTVO Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu za ratne zločine protiv nekadašnjeg zapovjednika obrane Srebrenice Nasera Orića.


Kako se navodi u priopćenju objavljenom u Sarajevu, nakon višemjesečne istrage koja je provedena u suradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske, Orić je optužen za ratni zločin protiv zarobljenika.

Istom optužnicom obuhvaćen je i Sabahudin Muhić, a njega i Orića se tereti da su na području Srebrenice kao pripadnik, odnosno zapovjednik snaga Armije BiH postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija.

Sudi im se za ubojstva trojice srpskih zarobljenika


U optužnici se navodi da su optuženi tijekom 1992. u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili tri zarobljenika srpske nacionalnosti.

Optužnica je upućena na Sudu BiH koji je treba potvrditi.

Orić je tijekom rata u BiH bio zapovjednik 28. divizije Armije BiH, koja je djelovala na širem srebreničkom području.

Protiv njega je zbog ratnih zločina vođen i postupak po optužnici koja je podignuta pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), no tamo je oslobođen krivnje.

Zločini u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac tom optužnicom nisu bili obuhvaćen,i a istragu protiv Orića zbog toga je odvojeno ovorilo Posebno tužiteljstvo za ratne zločine Srbije.

Orić uhićen u Švicarskoj 10. lipnja


Po međunarodoj tjeralici što su je zbog te istrage raspisale srbijanske vlast, i Orić je uhićen u Švicarskoj 10. lipnja.

Nakon što su i Srbija i BiH od Švicarske zatražile njegovo izručenje Orić je 26. lipnja predan u nadležnost bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva koje je tada potvrdilo kako se protiv njega istraga vodi i u Sarajevu.

Orić je odonda u BiH, a oduzete su mu putne isprave i izrečena zabrana napuštanja zemlje uz ograničenje kretanja samo na Sarajevsku i Zeničko-dobojsku županiju.

Iz Tužiteljstva BiH u četvrtak je najavljeno kako će u istom kaznenom predmetu po kojemu je optužnica podiguta protiv Orića i Muhića uputiti zahtjev Švicarskoj za izručenje Elfete Veseli koja je osumnjičena da je tijekom 1992. počinila kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva odnosno ubojstvo malodobnog dječaka srpske nacionalnosti.

Pročitajte više