Blagoslov križa na Marjanu nakon drugog kruga izbora: "Nitko na križu neće skupljati političke poene"

Foto: Ante Cizmic/Cropix

"KRIŽ na Marjanu neće koristiti nikome za prikupljanje političkih bodova", rekao je još uvijek aktualni dogradonačelnik Jure Šundov i najavio svečani blagoslov križa za 3. lipnja, dan nakon drugog kruga izbora.

"Neće to biti niti u četvrtak, niti u petak, mi smo sad isplanirali kako bi baš sve to lišili svih tih poena, ovih i onih, i to ćemo napraviti u ponedjeljak, nakon drugog izbornog kruga. Kad više nitko ne može skupiti niti jedan bod na križu", istaknuo je Šundov.

Zadovoljan je kaže što su se dva preostala kandidata za gradonačelničku fotelju složila da za vrijeme svoga mandata zadrže i križ i spomenik Franji Tuđmanu.

"Križ je znamen, on je znamen svih građana Grada Splita. Drago mi je, vidio sam naslov u Globus kako je Baldasar dosta odlučno, barem se tako vidi iz onog naslova, kao neću ja uklanjati ni križ, ni spomenik Tuđmanu, sviđa mi se i jedno i drugo. Podsjećam, Gradsko vijeće je jednoglasno donijelo odluku za križ. Riječ je o jednom kršćanskom znamenu. I svi koji su kršćani, i pravoslavci, i katolici, i baptisti i ne znam kojih sve, svima njima je križ znamen", kazao je Šundov.

Šundov otkriva da su pregovori za koalicije u Gradskom vijeću već započele, jer 5 vijećničkih ruku HGS-a dobro bi došlo i SDP-u i HDZ-u.

"Mi pregovaramo sa svima. Kad Ivo Baldasar hvali Juru Šundova, onda to sigurno ima jednu političku poruku. Sad u ovom trenutku kad me nazove predsjednik Hrvatske demokratske zajednice, onda mi sigurno ima što za reći. Kad se čujem s predstavnicima nezavisnih lista, onda mi imamo jedni drugima što reći. Dakle, u ovom trenutku su razgovori i pregovori. Onog trenutka kad istupimo javno, onda poručujemo svom biračkom tijelu, znate, naš smjer i naše razmišljanje je takvo, a mi očekujemo i bilo bi dobro da i vi mislite tako", rekao je Šundov ne otkrivajući za koju opciju će se odlučiti, ali ni hoće li u Gradskom vijeću sjediti sada već bivši gradonačelnik Željko Kerum.

Iako je on nositelj liste HGS-a, kao i njegova sestra Nevenka Bečić za županijsku skupštinu, još uvijek se ne zna hoće li oni zauzeti svoje pozicije u vijeću i županiji.

"Nismo još odlučili, ali ja znam da ću ja sjediti sigurno. Još će on donijeti odluku. Ja ne mogu govoriti u njegovo ime, ali ima još vremena, do kraja drugog izbornog kruga, a onda nakon toga isto do konstituiranja same sjednice, znači ima vremena", istaknuo je Šundov.

Na kraju dodaje da se primopredaja vlasti neće čekati do srpnja, već će biti obavljena u zakonskom roku, do 21. lipnja.

"Ali neće biti u sedmom mjesecu. Vjeko Ivanišević kad su bili izbori 19., on je rekao da je spreman 20. sjesti na gradonačelničku funkciju. Ja se držim toga. Mi sutra imamo kolegij sa svim pročelnicima i zamjenicima. Pripremit ćemo primopredaju trećeg, a naravno bit će primopredaja kad odluče oni koji će dobiti tu vlast. Mi ćemo ih tolerirati tjedan dana, ne više od toga", poručio je Šundov.

Prema ovim najavama Split će u Europsku uniju ući s novim gradonačelnikom na čelu grada.

Pročitajte više