Boljkovac tvrdi da nije kriv za ubojstva civila 1945.: "Nisam ja odlučivao, imao sam nadležnu okružnu policiju"

Foto: Hina

NA ZAGREBAČKOM Županijskom sudu, nešto više od dvije godine od uhićenja, počelo je suđenje Josipu Boljkovcu. Optužba ga tereti da je zapovjedio uhićenje civila pod optužbom za suradnju s ustaškim vlastima, da su civili dovedeni u zatvor u zgradi OZNA-e gdje su ispitivani, a potom odvođeni na ubijanje.

"Nisam ja odlučivao, imao sam nadležnu okružnu policiju" rekao je na početku suđenja 93-godišnji Josip Boljkovac optužen za ratni zločin nad civilima nakon Drugog svjetskog rata. Boljkovac, kojeg su na sud doveli u kolicima, rekao je kako razumije optužbe, ali da se ne osjeća krivim.

Zastupnica optužbe, Gordana Križanić, tvrdi da je Boljkovac 1945. zapoviedio uhićenje 21 civila zbog suradnje s ustaškim vlastima. Dovedeni su u zatvor u zgradi OZNA-e gdje su ispitivani, a potom odvođeni, ubijani i pokapani u zajedničku grobnicu.

"Dokazat ćemo činjeničnu osnovu optužnice, odnosno da je optuženik Josip Boljkovac u zatvoru u Dugoj Resi imao zapovjednu ulogu, da je odgovoran za zatvaranja i ubojstva civila s područja Duge Rese kao i njegovu odgovornost za sva događanja u navedenom zatvoru", rekla je Križanić.

"Previše je 21 uglednog čovjeka bogatog ubiti, što god mislite o '45., to je morao donijeti Okružni komitet"

Odvjetnik Anto Nobilo ističe kako njegov klijent nije imao zapovjedne odgovornosti za što ga tereti optužba niti je u vrijeme zločina bio u Dugoj Resi, te da ne postoje dokazi ni svjedoci koji bi potvrdili navode optužnice. Nobilo je rekao da će dokazati tko je kriv za zločine.

"Da je 1.6. došlo do strijeljanja, eventualno 2.6., dakle tih dana kada gospodina Boljkovca nije bilo i da je to posljedica odluke Okružnog komiteta, a ne jednog malog policajca iz Duge Rese. Previše je 21 uglednog čovjeka bogatog ubiti, što god mislite o '45., to je morao donijeti Okružni komitet", rekao je Nobilo.

Suđenje će se nastaviti 12. veljače ispitivanjem prvih svjedoka od ukupno njih 40-ak.

"Nisam nikoga ubio, imao sam nadređenu službu koja je odgovarala i surađivala s komitetom"

Prvog hrvatskog ministra policije i nekadašnjeg šefa OZNA-e tereti se za ratni zločin nad civilima počinjen nakon Drugog svjetskog rata. Riječ je o ubojstvima civila na području Karlovca osumnjičenih za suradnju sa ustaškim vlastima. On tvrdi da nije kriv. "Nisam nikoga ubio, imao sam nadređenu službu koja je odgovarala i surađivala s komitetom", rekao je ranije Boljkovac.

"Niti je kriv, niti ima dokaza", kaže njegov odvjetnik Anto Nobilo. "Gotovo da i nema svjedoka, od njih 40, samo su tri ili četiri relevantna, ostali su u to vrijeme bili djeca", tvrdi odvjetnik i kaže da je 93-godišnji Boljkovac, unatoč poznim godinama, spreman za suđenje. "On želi na suđenje on je borac on želi reći svoju istinu", rekao je Nobilo.

Pročitajte više