Borisov želi široku koaliciju u Bugarskoj

Foto: FAH

POBJEDNIK bugarskih parlamentarnih izbora Bojko Borisov u petak je izjavio kako želi oformiti većinsku vladu, ukazujući na promjenu taktike nakon što su izborni rezultati pokazali razlomljenost političke scene zbog koje bi mogao ostati bez položaja predsjednika vlade.

Borisov, koji je od 2009. do 2013. već bio bugarski premijer, isprva je najavio spremnost biti na čelu i manjinske vlade nakon što je njegova stranka desnog centra GERB osvojila oko trećine ukupnih zastupničkih mandata, ali s 37 zastupnika manje od natpolovične većine.

No sad je taj bivši tjelesni čuvar i majstor karatea ustvrdio da samo većinska vlada može osigurati stabilnost u najsiromašnijoj članici EU, kojoj će ovo biti već peta vlada u dvije godine.

"Ako se uspostavlja vlada, odgovornost treba podijeliti. Potpora bez sudjelovanja u vlasti za mene nije potpora. To znači da već sljedećeg tjedan mogu izmisliti neki razlog i povući svoju potporu", rekao je Borisov na konferenciji za novinare u Sofiji, ali bez objašnjavanja zašto je promijenio stajalište.

Široka koalicija Borisovu bi značila da više ne mora ovisiti o potpori stranke etničkih Turaka MRF, jedne od stranaka u posljednjoj manjinskoj bugarskoj vladi, koju su predvodili socijalisti, a koja je bila obilježena skandalima.

"Bugari bi jako teško prihvatili manjinsku vladu zbog sumnji da bi na vlasti ostala zahvaljujući potpori stranke MRF", rekao je analitičar iz Sofije Daniel Smilov.

Čini se da Bugarskoj predstoji nekoliko tjedana teških pregovora o koaliciji, a prvi krug stranačkih pregovora zakazan je za ponedjeljak.

Pročitajte više