Bijela kuća: Neprihvatljivo je da Izrael blokira humanitarnu pomoć za Gazu

Foto: EPA

Izrael i Hamas trebali bi moći prevladati preostale razlike i sklopiti sporazum o prekidu vatre, rekao je danas glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

Bijela kuća ocijenila je uz to "neprihvatljivim" što je Izrael zatvorio dvije velike točke za ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze.

Rekao je kako se nada da će konačni dogovor biti postignut "jako skoro", na pregovorima u Kairu, i izrazio zadovoljstvo što su sve strane poslale svoje izaslanike. John Kirby nije rekao koja pitanja još treba riješiti. 

Izrael je uvjerio SAD da je njegova vojna operacija u Rafahu "ograničena" u opsegu i trajanju i da ima za cilj presijeći opskrbu Hamasa oružjem, rekao je Kirby.

Ponovio je da se Washington protivi "velikoj" kopnenoj ofenzivi na Rafah i da želi da granični prijelaz, koji je izraelska vojska zatvorila, bude ponovno otvoren "što je moguće prije".

"Granični prijelazi moraju biti otvoreni"

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre ocijenila je "neprihvatljivim" što je Izrael zatvorio granični prijelaz u Rafahu te prijelaz Kerem Shalom.

"Zatvoreni granični prijelazi moraju biti ponovno otvoreni, neprihvatljivo je da budu zatvoreni", rekla je, najavivši da bi Kerem Shalom trebao biti ponovno otvoren u srijedu. 

Izraelska vojska poslala je u utorak tenkove u Rafah i preuzela kontrolu nad graničnim prijelazom s Egiptom. 

Sedam mjeseci nakon početka rata, Izrael je objavio da je poslao izaslanstvo u Kairo na pregovore o prekidu vatre, dan nakon što je Hamas prihvatio prijedlog koji su iznijeli Egipat i Katar. 

Pročitajte više