Borković: Obrana Vukovara čista je k´o suza

Foto: Arhiva

U VUKOVARU je obilježena 22. godišnjica osnutka najpoznatije postrojbe HV-a, 204. vukovarske brigade. Počast ubijenim pripadnicima prvi put zajedno odali su i nekadašnji zapovjednici obrane Vukovara, Mile Dedaković Jastreb i Branko Borković Mladi Jastreb.

"Neki nas namjerno hoće posvađati, ubacuju klipovi, ali evo, nažalost, nakon dugo godina smo skužili", izjavio je Dedaković okupljenim novinarima.

Na 22. obljetnicu brigade osvrnuo se i Borković.

"Mučne 22 godine, vrlo mučne, kao što je bila jako teška i obrana Vukovara. A zapravo, ovdje nema nikakvih tajni. Vukovarska obrana je čista k'o suza i snažna i ona se kao takva nastavlja da Hrvatska bude čvrsta na obalama Dunava. I hrvatski grad Vukovar, naravno", rekao je Borković.

Slavna 204. Vukovarska brigada, podsjetimo, osnovana je mjesec dana od početka žestokih sukoba u Vukovaru i okolici.

Prvi zapovjednik bio je Tomislav Merčep, kojem se sudi zbog ratnog zločina nad civilima tijekom 1991. na području Pakraca, Kutine i Zagreba. Poslije Merčepova odlaska iz Vukovara, zapovjednici su redom bili Ivica Arbanas, Mile Dedaković te Branko Borković.

Tijekom tromjesečne bitke za grad, brigada koja je službeno imala 5 493 pripadnika, zajedno s dragovoljcima i pripadnicima policije, branila je područje od Iloka do Vukovara.

U borbama je iz redova 204. poginulo 923 branitelja.

Pročitajte više