Bosanski imigrant u SAD-u proglašen krivim za planiranje terorističkog napada u New Yorku

BOSANSKI imigrant Adis Medunjanin, optužen za planiranje terorističkog napada na podzemnu željeznicu u New Yorku proglašen je jučer krivim prema svim točkama optužnice, uključujući onu za korištenje oružja za masovno uništavanje, nekoliko pokušaja ubojstva i pružanje podrške stranoj terorističkoj organizaciji, al-Qaidi, čiji je bilo član, javlja CNN. Čitanje presude zakazano je za 7. rujna, a zbog težine optužbi prijeti mu doživotna kazna zatvora.

Tužiteljstvo je uspjelo dokazati kako je Medunjanin doputovao u Pakistan s dvojicom prijatelja, Najibullahom Zazijem i Zareinom Ahmedzayjem, koji su mu pomogli u planiranju napada na njujoršku podzemnu željeznicu. Obojica su priznala zločin i svjedočila protiv Medunjanina te također čekaju čitanje presude.

Medunjanin se, kako tvrdi tužiteljstvo, isprva htio pridružiti talibanima, da bi na kraju bio regrutiran u redove al-Qaide s jednim ciljem - izvršavanja samoubilačke misije u SAD-u. Nakon povratka u SAD, Medunjanin i njegova dvojica prijatelja isplanirali su napad. Planirali su napuniti torbe eksplozivom te ga aktivirati nakon što bi ušli u podzemnu željeznicu.

Prilikom iznošenja završnih riječi, zamjenik američkog državnog odvjetnika Berit Berger izjavio je kako je Medunjanin bio spreman zavezati za sebe eksploziv, ušetati u podzemnu željeznicu u New Yorku i dići je u zrak. Porotnicima je objasnio kako mu je al-Qaida taj zadatak povjerila 2008. godine za vrijeme njegovog boravka u Pakistanu.

Pročitajte više