Bosna i Hercegovina tvrdi da je Sutorina njihova: Imamo izlaz na otvoreno more i preko Crne Gore



BIVŠI rektor Univerziteta u Sarajevu Jusuf Mulić pokrenuo je ovih dana inicijativu u Bosni i Hercegovini kako bi se toj zemlji "vratio" izlaz na otvoreno more i to u Crnoj Gori. Dnevni Avaz tako je objavio, pozivajući se na Mulićev rad kako je 25. rujna 1936. godine uredbom ministra policije Kraljevine Jugoslavije područje Sutorine i Kruševice izdvojeno iz Trebinjskog i pripojeno Kotorskom srezu u sastavu tadašnje Zetske banovine.

Do 1936. godine pod Trebinjem

Od tada, taj dio izlaza na otvoreno more pripao je Crnoj Gori, a sada se traži "povrat Sutorine, pokretanje zakonske procedure ili, eventualno, arbitraža za ispravku morske granice s Crnom Gorom".

"Područje Sutorine bilo je od 1382. do 1936., dakle 554 godine, u sastavu župe, nahija i kotara, odnosno Trebinjskog sreza, pa je povijesno pravo BiH na ovo područje neporecivo", smatra Mulić u izjavi za Dnevni Avaz dodajući kako je važno da ne postoji nikakav međudržavni ugovor između BiH i Crne Gore o ustupanju Sutorine Crnoj Gori.

Davorin Rudolf ponudio suradnju?

Avaz podsjeća kako je do sada povrat Sutorine tražio i bivši gradonačelnik Trebinja Božidar Vučurević, a među imenima koji su se bavili Sutorinom bili su i Haris Silajdžić i Željko Komšić.

Avaz spominje kako je Mulić poslao studiju o bh. izlazu na Bokokotorski zaljev i hrvatskom akademiku prof. dr. Davorinu Rudolfu, koji je tada obnašao dužnost predsjendika komisije s hrvatske strane za razgraničenje na moru s Republikom Slovenijom. Rudolf mu je dao punu podršku te obećao rad u komisiji koja bi vratila Sutorinu. No kasnije, Rudolf je svoju ponudu povukao, navodno zbog slabog interesa tadašnje BiH vlasti.

Pročitajte više