Bozanić želi simpozij o odnosu blaženog Alojzija Stepinca i Srba

Foto: FAH

ZAGREBAČKI nadbiskup kardinal Josip Bozanić pokrenuo je inicijativu za održavanje međunarodnoga znanstvenog simpozija o odnosu blaženoga Alojzija Stepinca i Srba u Hrvatskoj u kontekstu Drugoga svjetskog rata, a Hrvatskomu katoličkom sveučilištu (HKS) povjereno je ustrojavanje organizacijskoga odbora za pripremanje simpozija, koji će se održati u Zagrebu 24. studenoga, priopćio je u srijedu Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Pod predsjedanjem nadbiskupa i metropolita zagrebačkoga kardinala Josipa Bozanića u utorak su u Nadbiskupskom dvoru biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine održali svoju 25. sjednicu, na sastanku također održanom u utorak pokrenuta je inicijativa za održavanjem međunarodnoga znanstvenog simpozija o odnosu blaženoga Alojzija Stepinca i Srba u Hrvatskoj.

Biskupi su, kako podsjeća Tiskovni ured, susret počeli pohodom grobu bl. Stepinca u zagrebačkoj prvostolnici, gdje su se pomolili za njegovo proglašenje svetim i preporučili njegovu zagovoru sve potrebe Crkve, hrvatskoga naroda i hrvatskoga društva.

Fokus na pastoralnim sadržajima u Metropoliji

Na sjednici je razmotrena i bula 'Lice milosrđa' (Misericordiae vultus), kojom je papa Franjo najavio Svetu godinu milosrđa, a prema toj najavi, izvanredna jubilejska godina započet će 8. prosinca.


Biskupi su se na sjednici usredotočili na pastoralne sadržaje koji će imati odjeka u Metropoliji i sadržaje koji će naglasiti pastoralne aktivnosti u pojedinim biskupijama, navodi se u priopćenju i dodaje kako je rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa Anđelko Košćak izvijestio biskupe o životu bogoslovne zajednice tijekom ove akademske godine.

Osvrnuli se i na društvene prilike

Biskupi su se, podsjeća Tiskovni ured, osvrnuli i na sadašnje prilike u hrvatskome društvu koje se posredno ili neposredno tiču Zagrebačke crkvene pokrajine.

Uz nadbiskupa Bozanića na sjednici su bili varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, sisački biskup mons. Vlado Košić, vladika križevački mons. Nikola Kekić, biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak te pomoćni zagrebački biskupi mons. Valentin Pozaić, mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski.

Pročitajte više