Braća su planirala još nekoliko bombaških napada? Njihov otac tvrdi: Situacija oko mojih sinova liči na holivudski show!

Screenshot: VK

AMERIČKI federalni tužitelji pripremaju optužnicu protiv preživjelog osumnjičenika za bombaške napade tijekom Bostonskog maratona Dzhokhara Tsarnaeva, koji se nalazi u bolnici nakon što je teško ozlijeđen u sukobu s policijom. Prema izjavama izvora bliskih istrazi za CNN, tužitelji vjeruju da su braća osumnjičena za napad planirala još nekoliko bombaških napada u SAD-u, ali je njihove planove poremetila policija.

Američke vlasti zasad nisu javno objavile kakve će točno optužbe staviti na teret 19-godišnjem Dzhokharu, ali prema neslužbenim informacijama CNN-a, radi se o tužbama za terorizam te ubojstvo i pokušaj ubojstva.

"Imamo razloga vjerovati, sudeći prema pronađenim dokazima, da su braća planirala izvesti još nekoliko napada usmjerenih na pojedince u SAD-u", kazali su istražitelji.

Tsarnaev se još uvijek nalazi na liječenju u bolnici. Njegovo stanje je teško, ali stabilno, potvrdili su iz bolnice. Podsjetimo, 19-godišnjak je zadobio teške ozljede vrata, zbog čega istražitelji i liječnici strahuju da možda nikada više neće moći govoriti.

Zasad nije jasno je li Tsarnaev ozlijeđen u razmjeni vatre s policijom kada je uhićen ili tijekom pucnjave u kojoj je ubijen njegov 26-godišnji brat. Dzhokhar je dosad, neslužbeno se doznaje, već nekoliko puta komunicirao s istražiteljima pisanim putem, ali i dalje nije spreman za ispitivanje o razlozima napada.

Anzor Tsarnaev: Situacija oko mojih sinova liči na holivudski show

U intervjuu za ruski list "Komsomolskaya Pravda", otac dvojice osumnjičenih za izvođenje bombaškog napada na maratonu u Bostonu Anzor Tsarnaev je istakao da su njegovi sinovi bili "dobri muslimani" i da nisu mogli počiniti djelo za koje se sumnjiče. istaknuvši da je njegov ubijeni sin Tamerlan bio nezaposlen i da je čuvao svog trogodišnjeg sina dok mu je supruga radila, otac Anzor Tsarnaev je kazao da je želja njegovog sina bila da se vrati u Rusiju.


"Tamerlan je u siječnju 2012. godine bio u Rusiji. Nakon ženidbe se posvetio vjeri i svakog petka je išao u džamiju na molitvu. Nije mogao počiniti stvari za koje se tereti", rekao je Tsarnaev.

Kazao je da je njegov mlađi sin, koji je ranjen u akciji FBI-a, Dzhokhar pohađao Sveučilište Cambridge, te da je njegova želja bila da postati liječnik, otvoriti privatnu kliniku i vratiti se u Rusiju.

"Ne brini se oče, kada završim obrazovanje vratit ću se i pomagati vam, govorio je uvijek", kazao je Tsarnaev.

Naglasivši da mu slučaj sa njegovim sinovima liči na "holivudski show", Tsarnaev je kazao da želi otići u SAD i posjetiti svog ranjenog sina, a da svog ubijenog sina želi sahraniti u Rusiji. Dodao je da, nažalost, nema dovoljno novca kako bi otišao u Ameriku i zaposlio odvjetnika kako bi pomogao svom sinu.

Pročitajte više