Bračka veza: Povjerenstvo Vlade odlučuje o sporu države i tvrtke oca ministra Bauka od 6,2 milijuna kuna?!

Foto: Hina

MIRO BAUK, otac ministra Uprave Arsena Bauka, odgovorna osoba u tvrtki Kavadur, koja ima koncesiju za eksploataciju kamena na Braču, na stalnom je udaru Državnog inspektorata, koji ga je u tri navrata prijavio za nezakonitu eksploataciju kamena i štetu od gotovo sedam milijuna kuna!

Nezakonitosti su evidentirane u dužem vremenskom razdoblju od 2001. do 2012. godine, a protiv Mira Bauka i tvrtke Kavadur u travnju 2010. godine podignuta je i optužnica, izvijestio je Državni inspektorat. 

Miro Bauk optužen 2010. godine, a postupak ove godine obustavilo tužilaštvo

Od optužnog akta, pokazalo se, nije bilo nikakvog konkretnog rezultata, jer je, kako doznajemo, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu obustavilo kazneni postupak! Dogodilo se to početkom godine.

Obrazloženo nam je da je stupanjem na snagu novog Kaznenog zakona ovo kazneno djelo dijelom dekriminalizirano, tj. prebačeno u prekršajnu sferu. Zbog čega postupak do tada nije pravomoćno okončan, nije poznato.  

Slučaj dan na razmatranje izvršnoj vlasti?!

Ipak, i dalje se vodi sudska borba za naplatu utvrđene štete. Jedan postupak se odnosi na razdoblje od 2001. do 2005. godine i 4,2 milijuna kuna, a drugi na period od 2005. do 2007. godine i 2 milijuna kuna. U Državnom odvjetništvu doznajemo da su postupci objedinjeni nakon što je u jednom predmetu održano pet, a u drugom tri ročišta.

Doznajemo i da je slučaj već neko vrijeme u fazi mirovanja, jer je određen prekid postupka, i to zbog toga što je tuženik pred Povjerenstvom za imovinu Vlade RH pokrenuo postupak za pravičan izračun. Kada će Povjerenstvo Vlade u kojoj sjedi i sin tuženika izračunati štetu, nažalost, nismo uspjeli doznati, no svakako se može konstatirati da je slučaj iz domena sudske vlasti završio na odluci kod izvršne vlasti. 

Ministar Bauk: Ne znam ništa

Čuli smo se s ministrom Baukom, koji je bio neugodno iznenađen upitom te je samo kratko odgovorio.

"Doista nisam upoznat s poslovanjem tvrtke u kojoj je zaposlen moj otac. Ukoliko postoje određeni postupci, o njima će odlučiti sud, kao i u svakom drugom slučaju. Za informacije o eventualnim postupcima, trebate se obratiti tvrtki", odgovorio je ministar Bauk. Napomenuo je još kako njegov otac nije vlasnik tvrtke, već zaposlenik.

Pokušali smo doći do odgovora u Kavaduru. Mobitel je kod tate Bauka, no nije bio raspoloživ za komentar.

Posljednji nadzor u veljači 2012. godine, prijava za štetu od 785 tisuća kuna

Državni inspektorat navodi da je posljednji inspekcijski nadzor Kavadura izvršen u veljači 2012. godine. Utvrđeno je da se eksploatiralo i u dijelu polja izvan granica dodijeljene koncesije pa je izdano rješenje o zabrani izvođenja rudarskih radova izvan granica koncesije.

Državni inspektorat izvijestio nas je i kako je zatraženo pokretanje postupka zbog bespravne eksploatacije mineralnih sirovina od lipnja 2007. do konca prosinca 2011. godine u vrijednosti od 785 tisuća kuna. Predmet je dostavljen tužilaštvu radi pokretanja postupka s osnova Zakona o obveznim odnosima, a podnijeta je i kaznena prijava.

> Državni ured za upravljanje državnom imovinom: Ministar Bauk ne sjedi u Povjerenstvu za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

Pročitajte više