Brazil kreće u borbu protiv NSA: Summitom žele prekinuti politiku špijuniranja SAD-a

Foto: Guliver Image / Getty Images

BRAZILSKA predsjednica Dilma Rousseff objavila je na Twitteru kako će njena zemlja u travnju iduće godine organizirati Summit o vladavini, industriji, civilnom društvu i akademiji. Razlog pokretanja ovog summita leži u činjenici da nije uspjelo njeno lobiranje za promjenu politike Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA) koja je omogućila SAD-u da špijunira Brazil. Odluka o Summitu došla je nakon što se Dilma Rousseff konzultirala s Fadiom Chedadeom, izvršnim direktorom kompanije ICANN-a (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) koja između ostalog upravlja imenima domena na Internetu, javlja RT.

Očekuje se da će na Summitu sudjelovati veći dio zemalja koje se protive špijunskoj politici SAD-a i koje će tražiti način na koji se boriti protiv sve većih ilegalnih aktivnosti sigurnosnih službi.

Brazil je otkrio da je žrtva špijuniranja nakon što je zviždač Edward Snowden otkrio povjerljive dokumente Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA). Dokumenti su otkrili kako su SAD pratile aktivnosti brazilskih građana, diplomatske aktivnosti ali i naftnog diva Petrobras.

Predsjednica Rousseff odgodila je zakazani sastanak SAD-u, a nedavno je svoj govor u UN-u iskoristila za osudu onoga što smatra "kršenjem međunarodnog prava i uvredom za brazilsku neovisnost".

"Bez prava na privatnost ne postoji stvarna sloboda govora i sloboda mišljenja pa ne postoji ni stvarna demokracija. Bez poštivanja suvereniteta nacije ne postoji temelj za pravilan odnos među narodima. Oni koji žele strateško partnerstvo ne mogu dopustiti ponavljanje nezakonite akcije kao da je to uobičajena praksa", kazala je Rousseff u UN-u.
 

Pročitajte više