Putin naredio vježbe nuklearnog oružja. "To je odgovor na provokacije Zapada"

Foto: EPA

Rusko ministarstvo obrane danas je priopćilo da će Rusija održati vojnu vježbu koja će uključivati ​​uvježbavanje uporabe taktičkog nuklearnog oružja nakon "provokativnih prijetnji zapadnih dužnosnika", prenosi Reuters.

Ministarstvo obrane priopćilo je da je vježbu naredio predsjednik Vladimir Putin i da će se testirati spremnost nestrateških nuklearnih snaga za izvođenje borbenih misija.

"Odgovor na provokacije Zapada"

Vojne vježbe uključivat će uvježbavanje pripreme i raspoređivanja za uporabu nestrateškog nuklearnog oružja. Sudjelovat će raketne formacije u Južnoj vojnoj oblasti i mornaričke snage.

"Tijekom vježbe provest će se niz mjera za uvježbavanje pripreme i uporabe nestrateškog nuklearnog oružja", priopćilo je ministarstvo obrane.

Rusija ima najveći svjetski arsenal nuklearnog oružja, a vježba ima cilj osigurati teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Rusije "kao odgovor na provokativne izjave i prijetnje određenih zapadnih dužnosnika protiv Ruske Federacije", navodi se.

Najgore pogoršanje odnosa

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je najgore pogoršanje odnosa između Rusije i zapada od Kubanske krize 1962.

Rusija smatra taj rat bitkom sa Zapadom koji je, kako tvrdi Putin, ignorirao pokušaje Moskve za stvaranjem prijateljskih odnosa nakon raspada SSSR-a 1991. Umjesto toga, tvrdi Putin, Zapadu je bio cilj zgrabiti kontrolu nad Ukrajinom i istovremeno širiti NATO na istok.

Zapad i Ukrajina tvrde da neće stati sve dok se ruske snage ne poraze i rat vide kao imperijalističko posezanje za tuđim teritorijem kako bi Ukrajina ponovo bila u ruskoj sferi utjecaja.

Pročitajte više