Britanija na nogama zbog nestalog dječaka: Ponavlja li se slučaj Madeleine McCann?

Screenshot: YouTube

TROGODIŠNJI dječak Mikaeel Kular nestao je iz svog doma u Edinburghu u srijedu navečer kada ga je majka posljednji put vidjela i poželjela laku noć, piše BBC.

U četvrtak ujutro oko 7.15 sati njegova majka, 33-godišnja Rosdeep Kular, nije ga zatekla u krevetu kao ni njegovu jaknu i cipele pa postoji sumnja da je sam odlutao. Sobu je dijelio sa sestrom blizankom koje te noći nije spavala u sobi.

Budući da ga već dva dana ne mogu pronaći, diljem Velike Britanije pokrenuta je velika akcija potrage za dječakom u kojoj sudjeluje veći broj policajaca, obalna straža, helikopteri, psi tragači i lokalni mještani.

"Velik broj policajaca traga za dječakom. I dalje smo optimistični, ali polako postajemo sve zabrinutiji", izjavila je policijska dužnosnica Liz McAnish.

Policija pregledava snimke nadzornih kamera, a ne isključuju ni mogućnost da je otet.

Otvorene su i posebne telefonske linije kako bi građani mogli dojaviti bilo kakav podatak o Mikaeelu. Navodno je već zaprimljeno nekoliko poziva  s informacijama o nestalom dječaku koje se trenutno istražuju.

"Građani su prijavili da su jučer vidjeli dječaka u blizini West Pilton Gardensa u 8.30 sati. Svjedoci su bili u vozilu kada su vidjeli dječaka. Rekli su da je mali dječak hodao desnom stranom kolnika prema križanju s West Pilton Parkom", rekla je policijska službenica te dodale da snimke ne mogu potvrditi radi li se o istom dječaku.


Na Facebooku je pokrenuta i stranica za nestalog dječaka ne bi li pomogla u njegovom pronalasku. Policija je zamolila sve građane da se uključe u akciju pronalaska trogodišnjaka.

Ovaj slučaj odmah je Britance podsjetio na slučaj nestale Madeleine McCann, tada trogodišnjakinje, koja je nestala tijekom obiteljskog odmora u portugalskom odmaralištu Praia da Luz u svibnju 2007. godine. Svako toliko pojave se informacije o djevojčici koje se ispostave netočnima te fotoroboti kako bi ona danas mogla izgledati. Posljednje informacije govorile su da britanska policija u sklopu operacije Grange želi uhititi trojicu provalnika koji su izveli niz pljački u ljetovalištu gdje je Madeleine nestala. Operacija Grange krenula je 2011. godine, a na njoj radi 37 policajaca što je državu koštalo 4,5 milijuna dolara.

Britanski The Independent piše da se godišnje u Ujedinjenom Kraljevstvu prijavi 140 tisuća nestale djece i mladih ljudi, ali samo 0.9 posto je mlađe od četiri godine. Većina slučajeva se riješi vrlo brzo, 85 posto nestale djece pronađe se u prvih 48 sati od nestanka.

 

Pročitajte više