Britanska tinejdžerica supruga bombaša upoznala na internetu: Iza napada u Nairobiju stoji "Bijela udovica"!

Screenshot: YouTube

KENIJSKE vlasti izvijestile su kako je jedna od osumnjičenih za masakr u trgovačkom centru u Nairobiju britanska teroristica Samantha Lewthwaite, poznatija pod nadimkom "Bijela udovica". Svjedoci napada, naime, tvrde kako je među napadačima i žena koja im izdaje naredbe.

"Bijelu udovicu", suprugu terorista Abdullaha Shaheeda Jamala znanog i pod imenom Germaine Maurice Lindsay, koji je bio među samoubojicama koji su izveli bombaške napade 7. srpnja 2005. godine u londonskoj podzemnoj željeznici, kenijske vlasti traže već dugo vremena zbog terorističkih aktivnosti, podmetanja bombi te planiranja terorističkih napada. Kako prenose britanski mediji, vjeruje se da je upravo "Bijela udovica" i u najnovijem slučaju "mozak operacije".

29-godišnja Samantha Lewthwaite rođena je i odrasla je u Velikoj Britaniji. Kći je bivšeg britanskog vojnika. Odrastala je kao prosječna britanska tinejdžerica sve dok nije kao 17-godišnjakinja na jednom internetskom chatu upoznala britanskog muslimana Lindsaya. Preobratila se na islam te se, tri godine kasnije, udala za čovjeka koji je postao bombaš samoubojica. Lewthwaite je u to vrijeme poricala da je znala za planove svog supruga i bila upoznata s njegovim terorističkim djelovanjem.

No, to je bila jedna velika laž. Svijet terorizma ni njoj nije bio mrzak - navodno je obučavala cijele skupine žena samoubojica u kampovima u Somaliji. Danas je jedna od čelnica al-Qaide te službena glasnogovornica terorističke skupine "Narod" (Al Shabaab) koja stoji iza napada u nairobijskom trgovačkom centru. Sve veze sa svojom obitelji u Velikoj Britaniji odavno je raskinula.

Talačka kriza u Nairobiju, gdje su teroristi napravili pokolj u trgovačkom centru, traje već tri dana. U napadu koji je izveden još u subotu oko 12 sati po lokalnom vremenu ubijeno je najmanje 68, a ranjeno 175 osoba.

Pročitajte više