Britanska tvrtka prevarila srpske voćare: Prodavali im sadnice lijeske na čijem su korijenu trebali uzgajati tartufe

Foto: Wikipedia

NEKOLIKO desetaka srbijanskih proizvođača voća priprema tužbu protiv britanske tvrtke "Green Laboratories" (GL) tvrdeći da ih je obmanula prodajući im sadnice lijeske na čijem su korijenu navodno trebali uzgajati skupocjenu i rijetku gljivu tartuf.

Istragu o ovom slučaju započela je i policija na temelju kaznene prijave 26 izigranih voćara, a prije nego li prijevara dospije pred sud policijski će istražitelji morati utvrditi i što se u međuvremenu dogodilo s predstavnikom ove londonske tvrtke u Srbiji kojem se prije tri mjeseca izgubio trag.

Prije godinu dana srbijanski mediji su pisali o velikom poslu i očekivanjima voćara koji bi, po certifikatu dobivenom od tvrtke "Green Laboratories" za 300 eura i otkupljenim sadnicama, nakon tri godine već trebali početi ubirati prve urode tartufa i lješnjaka te mjesečno u sezoni zarađivati i do 2.000 eura.

Unatoč ranijim upozorenjima na internet forumima da je riječ o prijevari, mediji danas pišu da je londonska tvrtka izigrala proizvođače lješnjaka i tartufa diljem Srbije, a da se Milanu Beaderu iz Kruševca, koji je bio ravnatelj srbijanske filijale navodnog investicijskog fonda "Green Laboratories", od prije tri mjeseca gubi se svaki trag.

Procjenjuje se da je diljem Srbije ugovore sklopilo najmanje 500 voćara koji su certifikate, sadnice lijeske i elaborat s uputama za pripremu zemljišta, sadnju i brigu o sadnicama, plaćali 300 eura, dok po potpisanom ugovoru svaka sadnica zasađena na plantaži vrijedi 50 eura pa ih voćari još ne vade strahujući da će time jednostrano razvrgnuti ugovor.

Prema podacima Agencije za gospodarske registre (APR), britansko poduzeće i dalje je aktivno, ali niti jednog od 10 regionalnih predstavnika nije moguće dobiti.

Niško predstavništvo je zatvoreno, a regionalni menadžer za južnu Srbiju tvrdi da poduzeće više ne postoji, izvješćuju srbijanski mediji.

Slično je, kako se navodi, prošlo i na stotine proizvođača voća u BiH koji su nasjeli na istu priču o dugoročnoj zaradi od rijetke i skupe gljive čija cijena, ovisno o veličini i kvaliteti, može dosegnuti i više od 5.000 eura za kilogram.

U britanskom registru poduzeća "Green Laboratories Ltd" ima navodno jednog zaposlenika i imovinu od 369 funti na računu.

Pročitajte više