Britanske tajne službe pod pritiskom zbog metoda mučenja CIA-e

Foto: US Army

IZ DANA u dan raste broj zahtjeva u Velikoj Britaniji da se rasvijetle postupci britanskih tajnih službi u ratu protiv terorizma koji su vodile zajedno s američkim saveznicima, nakon otkrića metoda mučenja koje je primjenjivala CIA.

Objavljivanje šokantnog izvješća američkog Senata u trenutku je obnovilo mnogobrojna pitanja o ulozi MI5 i MI6, britanske domaće i inozemne tajne službe, u postupcima nakon napada 11. rujna 2001. na SAD.

Britanci su, kao najbliži američki saveznici, u stopu pratili postupke SAD tijekom kampanja u Iraku i Afganistanu.

Još 2010. je premijer David Cameron priznao da je bilo "upita o stupnju suradnje britanskih agenata sa stranim obavještajnim službama koje su se prema zatvorenicima odnosile na neprimjeren način".

Neovisna istraga rezultirala pitanjima a ne odgovorima

Danas umirovljeni sudac Peter Gibson bio je zadužen za provođenje neovisne istrage, ali je njegovo izvješće 2013. poticalo na više pitanja nego što je davalo odgovora, zbog nemogućnosti da od obajvještajnog sustava dobije ikakve relevantne informacije. No ipak je poslužilo Parlamentarnom povjerenstvu za tajne službe i sigurnost, koje će rezultate vlastite istrage iznijeti krajem 2015.


"Kad povjerenstvo preda svoje izvješće, trebamo se zapitati nije li nužno pokretanje sveobuhvatne pravosudne istrage", rekao je ovog tjedna zamjenik britanskog premijera, liberalni demokrat Nick Clegg.

"Ja želim što i svi - istinu", istaknuo je.

Neuvijeni Donald Campbell

"Mi znamo da je Ujedinjeno Kraljevstvo bilo suučesnik u slučajevima prebacivanja zatočenika i njihova mučenja koje je poduzimala CIA", neuvijeno je ustvrdio Donald Campbell, glasnogovornik organizacije za zaštitu ljudskih prava Reprieve.

Mora se doznati "kad će vlada objasniti kako se to moglo odobriti", izjavio je Campbell za AFP, dodajući da američko izvješće "naglašava nužnost" da i London preispita svoju savjest.

Britanski tisak, uz to, potencira priču o tome da su Britanci od Amerikanaca zahtijevali da iz svojeg izvješća o metodama mučenja koje je u ispitivanju osumnjičenika provodila CIA izbace dijelove koji bi Londonu mogli uzrokovati neugodnosti, što Cameronova vlada niječe.

"Te su informacije izostavljene--- Istinu znaju SAD, mi ne", ustvrdila je u uvodniku u Timesu kolumnistica tog uglednog britanskog dnevnika Jenni Russel.

Pročitajte više