Britanski Telegraph: Cipras se nadao da će izgubiti na referendumu, htio je dati ostavku

Foto: FAH

ALEKSIS CIPRAS nije se nadao pobjedi na grčkom referendumu o mjerama štednje. Štoviše, računao je na poraz.

Tvrdi to Ambrose Evans-Pritchard, novinar britanskog The Daily Telegrapha, koji piše da Cipras sada više ne zna što bi napravio.

"Plan je bio pružiti dostojan otpor, prihvatiti častan poraz i predati ključeve premijerske rezidencije u vili Maximos, te prepustiti drugima da implementiraju 'ultimatum' od 25. lipnja i istrpe kritike", tvrdi novinar Telegrapha.

Zarobljenih vlastitog uspjeha

Ultimatum na kojeg se Evans-Pritchard referira tiče se prijedloga grčkih vjerovnika sročenog netom prije nego je Cipras odlučio raspisati referendum. U njemu su vjerovnici tražili povećanje PDV-a u hotelijerstvu sa 7 na 23 posto, smanjenje mirovina za 1 posto BDP-a, ukidanje socijalne pomoći za siromašnije umirovljenike, te proračunske rezove u iznosu od 2 posto BDP-a. I sve to bez ikakvog otpisa dugova, iako je i MFF zaključio da je grčki dug trenutno neotplativ.

"Nisu željeli da potpišemo sporazum. Već su odlučili da će nas izgurati", izjavio je za Telegraph bivši grčki ministar financija Janis Varufakis.

Zbog toga su se Cipras i njegova Siriza odlučili na raspisivanje referenduma. Trebao je to, prema tvrdnjama Telegrapha, biti potez koji će ljevičarskoj vladi dati pokriće za prihvaćanje mjera štednje kojima su se žestoko suprotstavljali.

"Cipras je sada zarobljenik vlastitog uspjeha", piše novinar Telegrapha i to ilustrira izjavom zastupnika Sirize Kostasa Lapavitasa: "Referendum ima svoju dinamiku. Ljudi će se pobuniti ako se iz Brisela vrati s ofucanim kompromisom. Cipras ne želi prihvatiti Grexit, ali mislim da shvaća da je upravo to ono što je sada pred njim".

Plan za borbu protiv Eurogrupe

Prema tvrdnjama Telegrapha, grčki premijer u nedjelju navečer nije slavio zajedno sa svojim narodom. Umjesto toga do kasno u noć konzultirao se s najbližim suradnicima, analizirao sve dosadašnje greške i planirao buduće poteze.

"Premijeru su navodno rekli da sada mora odlučiti; ili će iskoristiti vjetar u leđa koji mu je dala uvjerljiva pobjeda na referendumu od 61 posto glasova protiv i potući se s Eurogrupom, ili će popustiti pred zahtjevima vjerovnika i usput se odreći prevrtljivog Varufakisa kao zalog dobre vjere", tvrdi britanski Telegraph.

Skovan je te večeri i plan za borbu protiv Troike, kojeg je Cipras navodno odbio. U planu je bio izvanredni otkaz na guvernera središnje banke i prisvajanje preostalih 17 milijardu eura bankovnih rezervi. Slijedilo bi zatim izdavanje zadužnica u eurima, koje bi trebale spasiti bankovni sustav od kolapsa. Paralelno bi se Grčka žalila Europskom sudu pravde, ne bi li na taj način spriječila izbacivanje iz eurozone od strane svojih vjerovnika. Dug od 27 milijardi eura prema Europskoj središnjoj banci, koji su nastali u procesu spašavanja njemačkih i francuskih banaka kojima je Grčka bila dužna ogromne količine novca, djelomično bi se otpisao.

Cipras je takvu strategiju navodno odbio jer mu se činila prerizičnom, ali uskoro možda neće imati drugog izbora, ukoliko ne želi prihvatiti prisilan povratak na drahmu, piše Telegraph.

 
 
 

Pročitajte više