Broj posrednika u prometu nekretnina pao za 39 posto

Ilustracija: Lee St/Flickr

AŽURIRANI Registar posrednika u prometu nekretnina kojeg vodi Hrvatska gospodarska komora otkriva da je ekonomska kriza ostavila dubok trag u toj djelatnosti.

"U registru je prošle godine bilo registrirano 1.300 agencija diljem Hrvatske, da bi danas taj broj bio 796. Dakle bilježimo pad od 39 posto. Situacija kod nas u Istri nije ništa bolja, pa tako imamo ukupno 104 registrirana posrednika u odnosu na 160 posrednika u prošloj godini što predstavlja pad od 35 posto. Puno je razloga zatvaranja agencija, od nemogućnost naplate posredničke provizije, raznih parafiskalnih nameta do sive ekonomije," rekao je za Glas Istre predsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretninama pri HGK ŽK Pula Vlatko Mrvoš i dodao da je, prema njegovom mišljenju, za oporavak tržišta nekretnina najvažnija dobra investicijska klima i pravna sigurnost.

"Jedino na taj način investitore možemo potaknutu na ulaganja u Hrvatsku. Na tome nas, kao društvo, čeka još puno rada i dokazivanja da smo država koja želi investicije. Ne može se dogoditi da investitor kupi nekretninu koja ima čisto vlasništvo i koja po prostornom planu ima svoju namjenu, a da nakon kupnje počinju nicati razne zabilježbe i sporovi."

Pročitajte više