Budimir: Istraga protiv mene je počela tek kad je HSLS ušao u koaliciju s HDZ-om

 Foto: FAH

GLAVNI ekonomski strateg HSLS-a Josip Budimir opovrgnuo je danas da je svojevoljno odlučio povećati plaću bivšem direktoru Bošku Matkoviću, zbog čega je protiv njega pokrenuta istraga, ističući da je tu odluku jednoglasno donio nadzorni odbor Zračne luke Zagreb (ZLZ).
 
"Nije točno da sam svojevoljno zaključio ugovor već je jednoglasnu odluku donio Nadzorni odbor ZLZ-a, a ja sam ju samo proveo", rekao je Budimir Hini. Smatra da bi tu odluku, da je u njoj išta bilo sporno, u posljednjih skoro desetak godina od njezina donošenja netko već propitao ili osporio
 
Budimir je kazao i da je iznenađen što je Županijskom državnom odvjetništvu u Velikoj Gorici problematično razdoblje poslovanja u kojem je kumulativno ostvarena dobit veća od 150 milijuna kuna, a nikoga ne zabrinjava da je prošle godine Zračna luka Zagreb ostvarila više od 400 milijuna kuna gubitka. Indikativnim smatra i to što, kako je rekao, postoji oko 40 sličnih aranžmana u drugim javnim poduzećima, ali niti jedan nije isproblematiziran, osim ovoga.
 
Prijava podnesena prije pet godina
 
Upitan može li ta istraga imati veze s činjenicom da ga je predsjednik HSLS-a, koji je s HDZ-om nedavno sklopio koalicijski sporazum, navodio kao mogućeg ministra gospodarstva dođe li 'desna' koalicija na vlast, odgovorio je da to bez dokaza ne može reći. Ali indikativnim drži da je ta kaznena prijava podnesena prije pet godina, a u zadnjih godinu dana po njoj nije ništa rađeno. "Tek po potpisu koalicijskog ugovora između HDZ-a i HSLS-a to je prva radnja vezana uz to iako zadnjih godinu dana nisu prstom maknuli", rekao je Budimir.
 
Naveo je i da mu Županijsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici sada na teret stavlja i odnose koji su vladali i dvije godine nakon što je prestao biti predsjednik nadzornog odbora ZLZ-a. "Mogli su mi onda staviti i do dana današnjega", dodao je Budimir.
 
Budimir se pod istragom našao zbog sumnje da je kao predsjednik nadzornog odbora Zračne luke Zagreb povećao plaću bivšem direktoru Bošku Matkoviću zbog čega je ta kompanija od 2005. do 2008. navodno oštećena za oko četiri milijuna kuna. Budimir je prema sumnjama tužiteljstva suokrivljenom Matkoviću povećao plaću i dodijelo mu nagradu bez znanja ostalih članova nadzornog odbora i suprotno odluci vlade kojom su ograničene visine plaće članova tijela koja vode poslove pravnih osoba u pretežitom vlasništvu države.

Pročitajte više