Bugarski predsjednik raspustio parlament, novi izbori 5. listopada

Foto: Hina

BUGARSKI predsjednik Rosen Plevneliev raspustio je parlament i zakazao nove izbore za 5. listopada, objavio je u srijedu ured predsjednika, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

Šef bugarske države imenovao je za prijelaznog premijera Georgija Bliznaškog koji je obećao da će tijekom kratkog mandata obnoviti povjerenje građana u politiku.

Profesor prava i bivši zastupnik Socijalističke stranke vodit će vladu do izbora 5. listopada koji su izazvani ostavkom koalicijske vlade predvođene socijalistima u srpnju.

Bliznaški nasljeđuje brojne probleme koje treba riješiti. Od početka 2013. Bugarska se borila sa sporim ekonomskim rastom, mjesecima uličnih prosvjeda zbog korupcije i siromaštva, diplomatskim sporom oko Južnog toka, velikim poplavama i smanjenjem kreditnog rejtinga u lipnju.

U dvije godine pale dvije vlade


Prvi val prosvjeda doveo je do pada konzervativne vlade Bojka Borisova u veljači 2013.

Tehnokratska vlada Plamena Orešarskog imenovana u svibnju 2013. također se suočila s demonstracijama. On je morao odstupiti 23. srpnja, nakon spora između socijalista i liberala koji su ga podržavali.

Prema istraživanjima javnog mišljenja, konzervativna stranka Gerb Bojka Borisova ima dobre izglede da se vrati na vlast nakon izbora u listopadu.

Pročitajte više