Bura oko Jelačićevih Novih dvora se ne stišava: "Ako netko ima bolju ponudu spremni smo odustati od svog plana revitalizacije"

Foto: Grad Zaprešić

BURA oko Novih dvora Jelačićevih, koje se daje u koncesiju na 50 godina za komercijalnu i ugostiteljsku djelatnost, ne stišava se, a o svemu se oglasila i Visoka škole za poslovanje i upravljanje s pravom javnosti "Baltazar Adam Krčelić" Zaprešić. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Slijedom različitih, proizvoljnih, netočnih i tendencioznih napisa o dodjeli koncesije na Novim dvorima u Zaprešiću Visokoj školi Baltazar Adam Krčelić Zaprešić, a posebice nakon izjava gospodina Daria Baće i gospodina Danijela Saića, osjećamo obvezu informirati javnost o slijedećim neprijepornim činjenicama:

  1. Visoka škola Baltazar Adam Krčelić, čiji je osnivač Grad Zaprešić, uspješna je i likvidna obrazovna ustanova koja svojim ukupnim i javnim djelovanjem pronosi ne samo svoje, nego i ime i ugled grada Zaprešića. Ona nije "nekakva privatna škola oko koje se vode sudski sporovi" nego je uvažena i etablirana visokoobrazovna ustanova s atraktivnim i modernim studijskim programima te najvećim brojem studenata u visokom školama u Republici Hrvatskoj. Visoka škola uvijek je bila i biti će otvorena i dostupna svim građanima Zaprešića i šire i svatko je u nju uvijek dobro došao.
     
  2. Kompleks Novih dvora u Zaprešiću već dugo vremena stoji neiskorišten i izložen je  devastacijama uslijed njegove nedovršenosti, nekorištenja i vandalskih nasrtaja.
     
  3. Sukladno svojim razvojnim planovima Visoka škola je još prije nepune dvije godine, Gradu Zaprešiću u pisanoj formi iskazala svoj interes za sudjelovanje u revitalizaciji Novih dvora, a posebice dvorca bana Jelačića i bivšeg đačkog doma tzv. Rihterove zgrade.
     
  4. Na javni natječaj za dodjelu koncesije na Nove dvore u Zaprešiću, koji je bio objavljen u medijima i otvoren punih mjesec dana, samo je Visoka škola dala svoju ponudu, kojom je transparentno iskazala svoj interes i plan revitalizacije Novih dvora. Ponuda Visoke škole za dobivanje koncesije i plan revitalizacije i korištenja Novih dvora, uključuje više javnih sadržaja od kojih je jedan i visoko obrazovanje. Najveći dio prostora i sadržaja u dvorcu predviđen je za povijesne, kulturne i turističke sadržaje od interesa za Grad Zaprešić, širu regiju pa i Republiku Hrvatsku, što je bio i uvjet koncesijskog natječaja. Visoko obrazovanje je na tu javnu namjenu naslonjeno logikom stvari jer Visoka škola ovdje planira razvijati studijska usmjerenja vezana upravo uz kulturu i turizam. Na taj način studentima bi se otvorile šire i sveobuhvatnije mogućnosti kako teorijske tako i praktične nastave.
     
  5. Prioritetni interes Visoke škole i motiv za davanje ponude na koncesijski natječaj je bio revitalizacija kompleksa Novih dvora za dobrobit građana Grada Zaprešića što povezano s razvojem studijskih programa u području kulture i turizma tj. menadžmenta u kulturi i turizmu te diplomskih studija projektnog i komunikacijskog menadžmenta, daje najbolji sinergijski učinak. Takav učinak je poželjna osnova za prijavu ovog projekta na fondove EU.
     
  6. Visoka škola ne želi ulaziti u predizborne političke borbe na nivou grada Zaprešića, a sve naprijed navedeno iznosi s ciljem potpunog i istinitog informiranja javnosti, a posebice građana Zaprešića koji su možda iz naprijed spomenutih novinskih napisa i izjava pojedinih lokalnih političara stekli pogrešnu sliku o Visokoj školi i njenim poslovnim planovima.
     
  7. Ako plan Visoke škole za revitalizaciju Novih dvora i njena ponuda na koncesijski natječaj, po mišljenju pojedinih lokalnih političara nije dobar i nije u interesu građana Zaprešića, onda se pitamo zašto ti pojedini lokalni političari i privatni poduzetnici, nisu svoje planove i projekte revitalizacije Novih dvora prijavili na javni koncesijski natječaj i zašto je Visoka škola bila jedini ponuditelj!?
     
  8. Ako oni koji prozivaju Visoku školu i protive se njenom poslovnom planu revitalizacije Novih dvora imaju bolji plan i ponudu, pozivamo ih da to odmah javno prezentiraju građanima Zaprešića, a ako su to u stanju razložno i argumentirano učiniti i ako ih građani u tome podupru, Visoka škola je spremna odustati od svoga plana revitalizacije Novih dvora i odustati od svoje ponude za korištenje koncesije",

za Upravu Visoke škole
prof.dr.sc. Vinko Morović, dekan

> Kafić i restoran ispred baštine: Dvorac bana Jelačića u Zaprešiću predan na 50 godina za komercijalnu i ugostiteljsku djelatnost

> Gradonačelnik Zaprešića: Dvorac bana Jelačića spasili smo od propadanja!

Pročitajte više