Čačić: Odlazim iz Vlade ako brojke za prvi kvartal 2013. budu lošije nego ove godine



"AKO GOSPODARSKI pokazatelji za prva tri mjeseca iduće godine budu lošiji nego ove godine, smatrat ću da nismo uspjeli", kazao je Radimir Čačić novinarima u Sv. Martinu na Muri, gdje se održava sjednica Predsjedništva i Glavnog odbora HNS-a.

Čačić je tako postavio novi rok u kojem će se povući iz Vlade. Ranije je, podsjećamo, tvrdio da će ostavku podnijeti ako rezultati investicijskog ciklusa ne budu vidljivi do rujna ove godine. Što se, sada je sasvim jasno, neće desiti. Stoga si je Čačić odlučio dati još malo prostora.

"Ako u prvom kvartalu iduće godine budemo imali bolje podatke, izvući ćemo zemlju iz krize. No, ako budu lošiji, više neću voditi te projekte", najavio je Čačić. Dodaje da ova Vlada ima strategiju za izvlačenje Hrvatske iz krize, ali priznaje da rezultati nisu zadovoljavajući.

"Nismo uspjeli pokrenuti javne tvrtke. Nismo realizirali niti 25 posto, od 50 posto koliko je bilo realno. To je loše. Ali očekujemo da će se projekti početi realizirati u narednih šest mjeseci", kazao je Čačić.

Tiskara Vjesnik neće u stečaj

Govoreći o teškoj situaciji u državnim firmama, Čačić se dotaknuo i tiskare Vjesnik. Zaposlenici tiskare već mjesecima nisu dobili plaću, iako im je vlasnik država. Sprema se štrajk, a nagađalo se i da bi tiskara mogla u stečaj.

"Tiskara neće ići u stečaj, dobit će novog vlasnika", kazao je Čačić. Prvi potpredsjednik vlade tvrdi da je već pronašao strane investitore koji su zainteresirani za kupovinu tiskare, a u igri je i jedna domaća firma. Novi vlasnik morat će ispuniti uvjete raspisanog natječaja; između ostalog, morat će zadržati sve radnike u naredne tri godine.

No, Diokiju se, s druge strane, crno piše. "Dioki će morati u stečaj. Nismo pronašli zainteresirane partnere", kazao je Čačić, dodavši da će Dina biti izdvojena iz Diokija i nastaviti s proizvodnjom. Obećao je i da će vlasnici Dine dobiti plaće koje im kasne.

Pročitajte više