Čačić o kritikama iz EU: "Već se tresem. Sve mogućnosti na štetu Hrvatske su moguće"

POLITIČARI u nadzornim odborima, porez na mobilne usluge, prijedlog Zakona o policiji, birački popisi - glavne su kritike Europske komisije na račun Milanovijćeve Vlade. Reakciju ministara nije trebalo dugo čekati.

Kada su političari u nadzornim odborima u pitanju, poruka ministra financija Linića Bruxellesu je jasna. "Evidentno je da ili sam korumpiran ili mogu pokušati pomoći u rješavanju zakompliciranih odnosa za koje je korumpirana bivša Vlada kriva", rekao je Linić.

"Već se tresem"

Kritikama unatoč i Linić i Čačić trebali bi nadzirati situaciju u INA-i. Iako ministar gospodarstva Radimir Čačić ne strahuje od Europske unije, ništa nas ne smije iznenaditi. Javnosti je poslao kratku poruku. "Već se tresem. Sve mogućnosti na štetu Hrvatske u ovoj zemlji su moguće", odgovorio je Čačić na pitanje postoji li mogućnost da on i ministar Linić ipak ne uđu u Nadzorni odbor INA-e.

Za Poglavlje 23 zadužen je ministar pravosuđa Orsat Miljenić. "Neću ulaziti u to kakvo će biti izvješće, jer ne znam, vidjet ću. Što se tiče propusta, radimo najbolje što možemo i trudimo se sve ispoštivati pa ne mislim da smo napravili bilo kakav propust", rekao je Miljenić.

U izvješću i brodogradnja

U izvješću o monitoringu naći će se i brodogradilišta, čiji će problem Bruxelles smatrati riješenim tek kad budu potpisani konkretni ugovori o njihovoj privatizaciji. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić prije nekoliko tjedana ovako je pojasnila poziciju Hrvatske u odnosu na imenovanja u nadzorne odbore veleposlanicima zemalja Europske Unije.

"Ako imate čistu savjest i jasan stav, ne morate biti 'malo đače', možete objasniti svoju poziciju", rekla je tada Pusić. Unatoč ovim primjedbama izvješće će biti za prolaznu ocjenu. Mnogo važnije bit će on u listopadu do kada se očekuje da Vlada riješi one najveće prepreke na putu Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije.

Pročitajte više