Čačić odgovara Zelenoj akciji: Dezinformirate javnost i nije vam to prvi put!



"ZA IZGRADNJU novog bloka TE Plomin stiglo je 45 ponuda. Prvi se javio njemački RWE, što znači da Zelena akcija širi dezinformacije".

Izjavio je to Radimir Čačić u petak, kada se pohvalio da je iz Slovenije stiglo zeleno svjetlo za rekonstrukciju termoelektrane Plomin.

Zelena akcija, međutim, i dalje stoji pri svojim ranijim tvrdnjama. Smatraju da je Čačić svojim izjavama u nekoliko segmenata obmanuo javnost. Priopćenju koje su poslali medijima priložili su video zapis izjave s godišnje skupštine dioničara RWE-a, u kojem predstavnik ove firme izričito tvrdi kako nemaju planove za investiranje u Plomin C.


"Gospodin Čačić je obmanuo javnost izjavom da je Zelena akcija širila dezinformacije kada smo prenijeli ovu informaciju. Ukoliko je tvrdnja g. Čačića o zainteresiranosti RWE-a točna, to znači da je RWE na godišnjoj skupštini dao netočnu informaciju. Zbog toga smo kontaktirali njemačku partnersku udrugu kako bi nam pomogla utvrditi stvarnu poziciju RWE-a o ovom projektu", poručuje Zelena akcija.

"TEP C neće imati pozitivan utjecaj na okoliš"

Osvrnuli su se i na Čačićevu izjavu da se ovim projektom poboljšava ekološko stanje. "To je također vrlo grubo manipuliranje činjenicama. TE Plomin 1 će se zbog dotrajalosti zatvoriti, što će rezultirati smanjenjem onečišćenja. Međutim, ukoliko se izgradi TEP C, sasvim je jasno da on neće imati pozitivan utjecaj na okoliš već će doprinijeti zagađenju Labinštine i okolice", priopćila je Zelena akcija.


"Također, napominjemo da je za TEP C raspisan tek Poziv za iskaz interesa, iako HEP i g. Čačić pokušavaju prezentirati ovaj neobavezni 'Poziv' kao objavu pravog Natječaja. To smatramo stvaranjem privida u javnosti da se postiže velik napredak u realizaciji ovog projekta, premda Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nije izdalo Rješenje o prihvatljivosti zahvata na okoliš, bez čega nije moguće niti započeti s ishođenjem lokacijske i građevinske dozvole", stoji u priopćenju Zelene akcije.

Čačić: Zelena akcija, ne po prvi puta, dezinformira javnost

Na optužbe Zelene akcije Čačić je odgovorio priopćenjem koje je medijima poslano iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva gospodarstva. Uzvratio im je istom mjerom - optuživši ih da lažu.

"Dana 15. rujna 2012. godine bit će objavljen službeni popis svih ponuda sa iskazom interesa  za izgradnju TEP C iz kojeg će biti jasno vidljivo da je RWE jedan od ponuditelja koji je zainteresiran odnosno koji je poslao ponudu za izgradnju novog bloka termoelektrane Plomin C. Ne želimo ulaziti u točnost ili netočnost informacija na temelju kojih je Zelena akcija, ne po prvi puta, dezinformirala javnost", poručuje Ministarstvo gospodarstva.

Pročitajte više