Čak i u zatvoru bivši dekan Pravnog fakulteta u Splitu ostaje član Državnog sudbenog vijeća!

Foto: H-alter.org

ZA BIVŠEG dekana splitskog Pravnog fakulteta Borisa Buklijaša Uskok je zatražio istražni zatvor zbog sumnje da je fakultetu prouzročio milijunsku štetu lažiranjem putnih naloga, korištenjem službenog terenca za privatne svrhe, ali i napuhivanjem cijene radova na fakultetskoj zgradi, pri čemu je navodno pogodovao obrtima i tvrtki svojih suoptuženika.

I oni su zajedno s Buklijašem nakon pokretanja istrage danas s 'lisicama' na rukama dovedeni u zagrebački Županijski sud koji bi poslijepodne trebao odlučiti o Uskokovu zahtjevu da se četvorici osumnjičenika odredi jednomjesečni istražni zatvor.

Buklijaš zatvoren da ne utječe na svjedoke

Kako doznajemo, sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda donio je rješenje o određivanju istražnog zatvora za Buklijaša i još trojicu poduzetnika. Zatvor je, kako doznajemo od Buklijaševog branitelja Rajka Mlinarića, određen da se spriječi utjecaj na svjedoke.

Razlog je pomalo bizaran budući da su djela stara već podosta godina, a Buklijaš je, uostalom, priveden već prije par mjeseci dok je slučaj bio u nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva. Izuzeta je sva potrebna dokumentacija tako da se pritvor čini pomalo isforsiranim.

Uskok želi ispitati 20-ak svjedoka, pretpostavlja se da bi među njima trebao biti i aktualni ravnatelj Pravnog fakulteta u Splitu Jozo Ćizmić, kojeg smo danas tražili za komentar, no nije nam se htio javiti. 

Mito i zloporaba

U priopćenju objavljenom na Uskokovoj internetskoj stranici stoji da se Buklijaš zlouporabama položaja, ali i primljenim mitom okoristio za najmanje 416.000 kuna, a trojica njegovih "suradnika" za po najmanje 300.000, 140.000 i 80.000 kuna. Istovremeno splitski Pravni fakultet navodno je oštećen za najmanje 1,1 milijun kuna.

Uskok tvrdi da je uvećavanje cijene radova na zgradi fakulteta Buklijaš 2011. godine dogovorio s dvojicom obrtnika i vlasnikom jedne tvrtke kojima je plaćao za radove što su ih već napravili i naplatili drugi izvođači, a oni su mu zauzvrat besplatno uredili obiteljsku kuću.

Za potrebe fakulteta Toyota Landcruiser V8

Na ime fakulteta Buklijaš je u veljači 2009. zaključio i ugovor o operativnom leasingu za luksuzni terenac Toyota Landcruiser V8 vrijedan 85.000 eura koji je isključivo on vozio, a fakultet je, po tvrdnjama tužiteljstva, oštetio i s najmanje 250 lažnih putnih naloga, koji su mu isplaćivani od siječnja 2009. do listopada 2012. godine, što je već bio predmet postupka koji se vodio u Splitu i u sklopu kojeg je Buklijaš ljetos već bio priveden.

Također, u Uskoku sumnjaju da je od ožujka 2011. do lipnja ove godine, nakon dogovora s drugoosumnjičenim, njegovom obrtu isplatio 240 tisuća kuna za već obavljene radove. Nakon toga Buklijaš je otkazao ugovor o leasingu navodeći obrt drugoosumnjičenika kao primatelja leasinga, koji je time preuzeo obvezu daljnje otplate vozila iz sredstava koja su njegovom obrtu nezakonito isplaćena s računa fakulteta, navode u Uskoku.

Dodaju i da je vozilo do lipnja ove godine koristio Buklijaš, da bi nakon otplate leasinga vlasnik vozila postao obrt drugoosumnjičenika.

Predsjednik DSV-a: Ništa ne znam i ne trebam znati

Čuli smo se danas i s Rankom Marijanom, predsjednikom Državnog sudbenog vijeća, čiji je Buklijaš član. Zanimljivo, unatoč istražnom zatvoru, Buklijaš će i dalje ostati član Državnog sudbenog vijeća, tijela koje bira i razrješuje suce.

"Nešto se može napraviti tek kada otpočne kazneni progon, a to je pravomoćna optužnica. Do tada je sve u ingerencijama akademske zajednice. DSV je nadležan za suce, a za ovo nije. O konkretnom slučaju ništa ne znam, niti trebam znati", kazao nam je Marijan, inače, sudac Vrhovnog suda.

Zanimalo nas je i hoće li DSV imati problema u radu jer im je jedan član objektivno spriječen doći na sjednice jer je u zatvoru.

"Neće. Nas ima 11, a za odluke je potrebno šest članova. Buklijaša nisam vidio od privođenja ovo ljeto. NIje dolazio na sjednice pa ga tako nisam ni mogao ništa ni pitati oko onog privođenja u Splitu i samog postupka", kazao nam je sudac Marijan.  

Pročitajte više