Cerar ne prodaje autoceste: Jamčim da ću naći rješenja

Foto: Hina

SLOVENSKI premijer Miro Cerar je zastupnicima zajamčio da će pronaći rješenja za kadrovske probleme svoje vlade te rekao da se ne razmišlja o prodaji autocesta.

Odgovarajući na aktualnom satu na pitanje kako to da je mjesto ministra za gospodarstvo i nakon mjesec dana nepopunjeno nakon odstupanja prijašnjeg, a potom odustajanja i Cerarova kandidata, Cerar je zajamčio da će naći odgovarajuće rješenje za popunu svoje vlade.

Zastupnici Socijalnih demokrata (SD) i Demokratske stranke umirovljenika (DESUS), stranaka koje su Cerarove koalicijske partnerice u vladi, naveli su da su spremni "pomoći" Ceraru svojim kadrovima u traženju rješenja, a zastupnici oporbenih stranaka navodili su da je Cerarov kadrovski bazen očito premalen i da njime vladaju sive eminencije "iz pozadine" koje mu žele nametnuti svoje kadrove u ministarstvu gospodarstva, ali i u državnoj obavještajnoj službi SOVA čiji je novi direktor Andrej Oček odstupio samo nekoliko tjedana nakon što je imenovan.

"Oček je ocijenio da zbog vanjskih pritisaka ne može jamčiti za kvalitetan rad obavještajne agencije, ali ćemo na vrijeme naći odgovarajuće rješenje za njegovu zamjenu", kazao je Cerar.

Cerar o prodaji: "To su samo nagađanja bez osnove!"

Slovenski premijer morao je odgovarati i na pitanja o navodnoj prodaji slovenskih autocesta, o čemu su pisali neki mediji, ali je to ocijenio kao nagađanja bez osnove, dopuštajući ipak mogućnost da bi autoceste mogle biti dane u koncesiju.


Odgovarajući na pitanja misli li njegova vlada stvarno prodati tvrtku DARS koja upravlja slovenskom autocestovnom mrežom, kako bi smanjila javni dug i proračunski deficit, Cerar je kazao da se autoceste kao dio osnovne državne infrastrukture neće prodavati iako je za DARS potrebna nova strategija upravljanja autocestama.

"Istina je da neformalno proučavamo daljnji razvoj DARS-a koji treba dugoročnu viziju, te da se kao opcija spominjala i privatizacija. No, o prodaji autocesta se ne raspravlja, to je temeljna infrastruktura", kazao je Cerar.

Dodao je da će infrastruktura strateškim dokumentom koji je u pripremi biti isključena iz privatizacije, ali da nije isključeno da bi autoceste mogle biti dane u koncesiju, kako bi se njihovo upravljanje popravilo, ali samo ako tako odluči parlament.

Pročitajte više