Cerar od slovenskog guvernera očekuje objašnjenje za optužbe o sumnjivim bilancama državnih banaka

Foto: FAH

SLOVENSKI premijer Miro Cerar izjavio je danas da guverner slovenske središnje banke Boštjan Jazbec još uvijek uživa njegovo povjerenje, no da će na sastaku vlade u srijedu on morati pojasniti sumnjičenja koja se zadnjih dana pojavljuju na njegov račun i na račun ustanove koju vodi.

Od guvernera očekujemo da nam predstavi činjenice u vezi s pitanjima koja još nisu do kraja razjašnjena, kazao je Cerar nakon sastanka s klubom slovenskih poduzetnika u Ljubljani.

Na račun Jazbeca zadnjih su se dana pojavile optužbe da je krajem 2013. pred dokapitalizaciju banaka koje je onda u potpuno vlasništvo preuzela država, krivo prikazao stanje u bilancama banaka, kako bi one dobile veću pomoć države, te da su pri tome bez prave potrebe poništena vlasnička prava privatnih vlasnika hibridnih dionica i tzv. podređenih obveznica u visini od preko 500 milijuna eura.

Jazbec optužbe niječe i navodi da vjeruje kako se iza medijske kampanje protiv njega i središnje banke kriju oni koji bi htjeli zaustaviti prodaju državnih banaka, što je Slovenija obećala Europskoj komisiji.

Komentirajući Jazbecov slučaj, ali i način na koji se bira guverner središnje banke, premijer Cerar rekao je da je taj postupak loš i da zakonsku proceduru treba mijenjati, ali da se tome neće pristupiti dok se ne raščiste stvari oko najnovije bankarske afere.

Cerarovc koalicijski partner, predsjednik Socijalnih demokrata (SD) Dejan Židan izjavio je u ponedjeljak za Slovensku televiziju da od Jazbeca očekuje da pruži nedvosmislene odgovore na sumnje da je dokapitalizacija bila prevelika i da se špekuliralo s velikim otpisima bankarskih loših kredita, kako bi ih mogli uz veliki diskont kupiti financijski "špekulanti".

Pročitajte više