Chomsky: Najveći teroristički napadi su ratovi koje je poveo Washington

Foto: Guliver image/Getty images

NOAM CHOMSKY je tijekom vikenda sudjelovao u videokonferenciji organiziranoj povodom sajma knjiga u Mexico Cityju i pritom izazvao polemiku tvrdnjama da su najveće prijetnje čovječanstvu mogući nuklearni rat i ekološke katastrofe.

Konferenciju je vodio meksički pisac Paco Ignacio Taibo II, koji je poznatog američkog filozofa propitkivao pred publikom od nekoliko stotina ljudi, javlja telesurtv.net.

"U ovom trenutku imamo dva ključna problema; prvi je uvijek prisutna opasnost od nuklearnog rata. Drugi, koje također prijeti opstanku vrste, su ekološke katastrofe koje izazivaju ljudi bez namjere da se zaustave. To su temeljni problemi, lista manjih bi bila beskrajna," rekao je Chomsky.

Profesor je pohvalio Venezuelu i Boliviju kao nacije koje su "dokazale da se može pobjeći od 500 godina kolonijalizma i dominacije Sjedinjenih Američkih Država."

Chomsky je također konstatirao da američki napadi dronovima i ratovi koje je poveo Washington predstavljaju najveće terorističke napade u ljudskoj povijesti.

Američki lingvist, filozof, povjesničar, pisac i politički aktivist Noam Chomsky, poznat je po svom kritičkom stavu prema vanjskoj politici SAD-a i modernom kapitalizmu, ekstremno lijevim stavovima te mnogim spornim izjavama vezanima uz rat koji se vodio na području bivše Jugoslavije - od one da je "masakr u Srebrenici preuveličan" do one da su "snimke srpskih logora falsificirane".

Pročitajte više