Cipras: Dragi Grci, ispisali smo briljantnu stranicu moderne europske povijesti

Foto: Hina

GRČKI premijer Aleksis Cipras pozdravio je referendumsko 'ne' i rekao u nedjelju kasno navečer da je njegova vlada spremna odmah se vratiti pregovorima s vjerovnicima ne bi li se zatvorene banke mogle otvoriti.

"Dokazali smo da se demokracija ne može ucjenjivati. Grci nisu odgovarali na pitanje jesu li za ostanak ili izlazak iz Europe. Grčki je narod napravio hrabar izbor", poručio je Cipras u televizijskom govoru.

Najavio je i da će od grčkoga predsjednika zatražiti da sazove sastanak čelnika grčkih političkih stranaka kako bi ih upoznao sa stanjem.

Donosimo njegov govor:

"Ovaj referendum nema ni pobjednike ni gubitnike. On je velika pobjeda sam po sebi.

Danas, svi mi zajedno, ispisali smo briljantnu stranicu moderne europske povijesti.

Pokazali smo da i u najtežim okolnostima demokracija nije nešto što se može iznuditi već da je ona dominantna vrijednost i izbor, naš izbor.

Također, dokazali smo da kada ljudi imaju vjeru i kolektivnu svijest da mogu izdržati i prevladati najteže poteškoće.

Želim zahvaliti svima i svakom  od vas. Zbog toga što ste zaokružili, večeras smo svi jedno. I naša dužnost je učiniti najbolje što možemo da prebrodimo ovu krizu.

Također, iz dubine svog srca zahvaljujem tisućama europskih građana u velikim europskim gradovima koji su prosvjedovali tražeći solidarnost s grčkim narodom.


Grci, danas ste napravili hrabar izbor. Međutim ja sam svjestan činjenice da mandat koji ste mi dali nije mandat za raskid s Europom, već mandat da postignemo jaču pregovaračku moć da bismo postigli sporazum, ali i zadržali socijalnu pravdu.

Svi znamo da ne postoje jednostavna rješenja.

Grčki narod danas je odgovorio na pitanje - kakvu Europu želimo? Odgovor je: Želimo solidarnu i demokratsku Europu.

Od sutra Grčka je opet za pregovaračkim stolom."

Pročitajte više