Cipras počeo razgovore s Euroskupinom

Foto: FAH

KLJUČNI razgovori o grčkom dugu između nove grčke vlade premijera Aleksisa Ciprasa i šefa Euroskupine, foruma ministara financija eurozone, Jeroena Dijsselbloema počeli su danas poslijepodne, javljaju agencije.

Na spomenutom susretu razgovarat će se o dvije teme: želji grčke vlade da međunarodni kreditori (Eropska komisija, MMF i Europska središnja banka) smanje iznos duga zemlje koji je dosegnuo 175 posto BDP-a i novim pregovorima o planu strogih mjera proračunske štednje kojeg su Grčkoj nametnuli ti isti kreditori, u zamjenu za financijsku pomoć.

Djissebloema je na ulazu palače Maximou, uredu grčkog premijera, dočekao nasmiješeni Cipras, a šef ministara financija eurozone također će se sastati s ministrom financija Janisom Varufakisom, zamjenikom premijera za praćenje pregovora Janisom Dragasakisom, ministrom financija Jorgosom Stathakisom i pomoćnikom ministra za međunarodne poslove Euklidom Cakalotosom.

Atena je jučer izrazila želju da s europskim partnerima postigne "trajni globalni sporazum za onovom socijalnog gospodarstva u okviru napredne Europe".

Pročitajte više