Cipras poručuje da je spreman proliti krv za dostojanstvo, grčke obveznice padaju

Foto: FAH

NOVA grčka vlada premijera Aleksisa Ciprasa želi s međunarodnim vjerovnicima putem pregovora postići "održivo, pravedno i uzajamno korisno rješenje", a spremna je "proliti krv" kako bi vratila dostojanstvo Grcima, rekao je premijer na prvom sastanku vlade u srijedu.

"Dolazimo radikalno promijeniti način na koji se politika i administracija vode u ovoj zemlji", rekao je Cipras svojim ministrima na prvom sastanku kabineta.

No, Cipras je također poručio kako ne želi antagonizirati kreditore iz Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda. Obećao je da će proračun njegove vlade biti izbalansiran i neće mu biti cilj pokušaj stvaranja nerealnog suficita.

"Među našim prioritetima nalaze se i novi pregovori s partnerima kako bi pronašli pravedno, održivo i uzajamno korisno rješenje koje ne bi dovelo do prekida koji bi za obje strane bio iznimno loš", rekao je novi premijer.

Traži se otpis dugova

Trojka vjerovnika - Europska unija, Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond - nametnuli su Grčkoj oštre rezove i reforme u zamjenu za kredite. Stoga je Cipras još u predizbornoj kampanji obećao pregovorima dogovoriti nove uvjete grčkog programa štednje te inzistirati na otpisu velikog dijela grčkog duga od 320 milijardi eura, odnosno 170 posto BDP-a.

Rekavši u srijedu da je njegov prvi prioritet pomoći onima kojima je najpotrebnije, Cipras je obećao realne prijedloge za ekonomski oporavak i borbu protiv korupcije.

Vlada se sastala na prvoj sjednici oko 10 sati, a Europa je s nestrpljenjem čekala prve izjave.

Grčke obveznice u padu

Svojim izjavama Cipras jasno daje do znanja da neće odustati od pokušaja restrukturiranja i otpisivanja grčkog duga, iako je iz Njemačke jasno poručeno da tako nešto ne dolazi u obzir.

I dok je svojim biračima Cipras pružio nadu, financijska tržišta na novog grčkog premijera reagirala su krajnje negativno. Već treći uzastopni dan u padu su atenska burza, kao i vrijednost grčkih državnih obveznica.

Prekida se privatizacija, podiže se minimalac

Već danas Cipras je najavio odustajanje od privatizacije luke Pirej koja je u tijeku, kao i konkretne mjere za bolji život Grčka, osiromašenih kroz šest godina recesije i restriktivnim mjerama svih vrsta, a posebno snižavanjem plaća. Stoga vlada ima namjeru što prije usvojiti zakon kojim bi se minimalna plaća podigla s 580 eura na 751.

Ministri u novoj grčkoj vladi najavili su i obustavu privatizacije 30-postotnog udjela u grčkoj nacionalnoj elektroprivredi, što je službeno i potvrđeno na prvom sastanku Vlade. Najavljeno je i povećanje mirovina za najugroženije penzionere i ponovno zapošljavanje dijela službenika koji su izgubili posao u javnom sektoru.

Cipras je obećao da će njegovi prioriteti biti pomaganje najslabijim slojevima društva, te da će se smanjiti rekordnu nezaposlenost i svojom politikom suprotstaviti se klijentelizmu i korupciji koji su rašireni u Grčkoj

Glavni Ciprasovi ljudi

Cipras je u utorak objavio sastav nove vlade, u kojoj je gotovo prepolovio broj ministarstava (10 s dosadašnjih 19), a najsnažnije odzvanja ime novog ministra financija Janisa Varufakisa, žestokog kritičara mjera štednje nametnutih Grčkoj, jer će baš on biti zadužen za buduće pregovore s Bruxellesom.

Na čelu vlade je premijer Cipras, 40-godišnji bivši inženjer, njegov je zamjenik Joanis Dragasakis, 68-godišnji ekonomist koji jedini od ljudi iz vrha Sirize ima prijašnjeg iskustva na vlasti, koji će nadzirati rad svih ministarstava i, zajedno s ministrom financija, pregovore o programu financijske pomoći Grčkoj.

Janis Varufakis (53), stručnjak za političku ekonomiju i profesor ekonomije na Sveučilištu Teksas, nekadašnji savjetnik bivšeg socijalističkog premijera Georgea Papandreua, blizak je Sirizi, ali nije njezin član. Gorljiv protivnik mjera štednje, koji grčki dug naziva "odvratnim", bit će odsad prvi grčki pregovarač s međunarodnim kreditorima.

Pročitajte više