Cipras sutra u Europskom parlamentu, današnji izostanak ocijenjen skandaloznim

Foto: FaH

NOVI grčki prijedlog o pomoći ne očekuje se u utorak, kada se u Bruxellesu održavaju sastanci ministara financija eurozone i čelnika eurozone, i Grčka će "možda" podnijeti novi prijedlog za pomoć europskim vjerovnicima tek u srijedu, kazali su dužnosnici eurozone.

"Tvrde da će podnijeti novi zahtjev i možda iznijeti prijedloge do sutra", rekao je za Reuters visoki dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Drugi je dužnosnik kazao kako grčko izaslanstvo na sastanku ministara financija eurogrupe nije iznijelo nikakav službeni prijedlog za financijsku pomoć.

"Ako uistinu sutra kane iznijeti nešto službeno, moraju znati da ondje možda neće više biti nikoga da to pročita", kazao je neimenovani dužnosnik.

Izostanak Ciprasa "skandalozan"

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz potvrdio je da će se grčki premijer Aleksis Cipras u srijedu obratiti zastupnicima Europskog parlamenta.

"Nakon našeg telefonskog razgovora, Cipras je potvrdio da će sutra ujutro doći na plenarnu sjednicu u Strasbourgu", poručio je preko twittera Martin Schluz.

Vođa liberalnog zastupničkog kluba Guy Verhofstadt u utorak prijepodne za vrijeme rasprave o Grčkoj oštro je kritizao Ciprasa zbog nedolaska u Europski parlament.

"Skandolozno je da odbijate doći u Europski parlament na raspravu o Grčkoj. Vi ste premijer Grčke, kolijevke demokracije", rekao je Verhostadt u raspravi.

Zastupnici su u utorak ujutro raspravljali o Grčkoj s predsjednikom Europske komisije Jean-Claudom Junckerom.

Pročitajte više