Čišćenje kadrova u MUP-u: Petričeviću ponudili da ode sam, pa kad nije pristao pokrenuli stegovni postupak?!

Foto: MUP

"TEMELJEM Zakona o policiji (članak 112. stavak 3.), glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, zbog teže povrede službene dužnosti donio je rješenje kojim se privremeno udaljuje iz službe načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Zoran Petričević do okončanja stegovnog postupka.", priopćeno je iz MUP-a te se dodaje kako je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, za obavljanje poslova načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske, ovlastio Marka Srdarevića, sadašnjeg zamjenika načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske.

Smijenjen u tišini bez rješenja

Kako je Index pisao prije desetak dana Zoran Petričević izdržao je točno godinu dana na mjestu načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske. Tada je smijenjen odlukom ravnatelja policije Vlade Dominića u potpunoj medijskoj tišini, ali i bez ikakvog rješenja.

Što se dogodilo nije bilo najjasnije ni Petričeviću, a ni njegovim najbližim suradnicima. Navodno su već duže trajale napetosti na relaciji Split - Zagreb i nadređeni nisu bili zadovoljni rezultatima rada. Petričeviću su se zamjerile i neke druge stvari, poput toga što mu je Kerum zaposlio suprugu u Prometu, o čemu je Index već pisao.

Petričević je lani na mjestu šefa splitske policije zamijenio Ivicu Tolušića, koji je, kao i njegov prethodnik Josip Bukvić stigao iz Ravnateljstva. Od prvog načelnika s domaćeg terena nakon duže vremena očekivalo se dosta, no očito da Petričević nije ispunio očekivanja pretpostavljenih. 

Splitska policija pod posebnim je povećalom budući da su prvi ljudi ministarstva, Ranko Ostojić i njegov zamjenik Evelin Tonković - Splićani.  

Nije htio otići sam, pa su pokrenuli stegovni postupak?!

Kako doznajemo, stegovni postupak i suspenzija bili su očekivani, jer Petričević prije deset dana nije primio nikakvo razrješenje, već je iz Ravnateljstva policije stiglo tek rješenje da će njegov zamjenik Marko Srdarević obnašati poslove načelnika dok se natječajem ne izabere novi.

Navodno je Petričeviću ponuđeno da potpiše kako će se sam otići s mjesta načelnika Policijske uprave, na koje je izabran na pet godina. Petričević, kako čujemo, na takvo što nije htio pristati. Da jest, vjerojatno stegovnog ne bi ni bilo. Ovako je nužan u procesnom smislu jer bez njega nisu ni mogli smijeniti Petričevića. Po dinamici događanja, čini se kako je nekome u MUP-u očito bilo vrlo stalo da Petričevića što prije udalji s funkcije pa se u toj brzini zaboravilo na proceduru.

Ni sam Petričević do danas nije bio siguran u to što će mu u stegovnom postupku staviti na teret, no to se promijenilo jer je jutros, kako doznajemo, razgovarano s njim te je dao svoj iskaz, odnosno, obranu. To nalaže procedura prije pokretanja stegovnog postupka.

Još i dalje nije poznato zbog čega je Petričević od najpoželjnijeg kandidata za mjesto načelnika druge policijske Uprave u Hrvatskoj, najednom postao tako nepoželjan. Upravo je on, naime, bio odabir Ranka Ostojića i Evelina Tonkovića.

Pročitajte više