Čistio poslije Oluje: Izvidniku 113. brigade pet godina i deset mjeseci za ubojstvo staraca i zarobljenika

Foto: Arhiva

BOŽO BAČELIĆ, u doba Oluje zapovjednik voda izvidničke satnije 113. brigade HV-a, osuđen je u Splitu na jedinstvenu kaznu od pet godina i deset mjeseci zatvora zbog ubojstva supružnika Nikole i Milice Damjanić, staraca u osmom desetljeću života te ratnog zarobljenika Vuka Mandića.

Paljenje leševa u zastari

Nekadašnji pripadnici voda, u doba zločina, ročnici, Ante M., Luka V. i Jurica R. oslobođeni su optužbe za ratni zločin, odnosno, sudjelovanje u likvidaciji Mandića, dok je sutkinja Ivona Rupić za pomaganje prilikom egzekucije supružnika Damjanić donijela odbijajuću presudu zbog nastupanja zastare.

Supružnici Damjanić ubijeni su 11. kolovoza 1995. godine u mjestu Prokljan kod Skradina. Bačelić je vodio vod na čišćenje terena, a Damjaniće je ustrijelio na kućnom pragu. Milica je dobila metak u glavu, dok je Nikolu ustrijelio u noge pa je 76-godišnjak pao i slomio lubanju.

Trojica ročnika potom su naslagala daske i grane ispod Damjanića te ih zapalili.

U zarobljenika ispalio rafal

Pripadnik krajiške vojske Vuk Mandić nastradao je, pak, dva ili tri dana prije u zaseoku Mandićima u općini Kistanje. Odvezli su ga "stojadinom" do napuštene kuće u Varivodama. Bačelić ga je izrešetao sa sedam ili osam hitaca, nije pouzdano ustanovljeno.

Svi optuženici su 2002. godine bili oslobođeni na prvom suđenju, no Vrhovni sud je predmet vratio na ponovno suđenje. Bačelić je nestao pa je za njim 2007. godine raspisana tjeralica. Početkom prošle godine uhićen je u Njemačkoj. Sutkinja Rupić produljila mu je pritvor.

Žganjer prijetio, a policajci psovali ročnicima majku ustašku?

Bačelić se, inače, požalio da su ga policajci primorali da prizna ucjenama i zastrašivanjem, a naveo je i kako su tadašnji tužitelj, inače, prvi šef USKOK-a Željko Žganjer i krim policajci vršili pritisak na ročnike te su im psovali majku ustašku. Žganjer mu je navodno i zaprijetio.

Ustvrdio je kako ništa ne zna ni o ubojstvu supružnika Damjanić, ni likvidaciji zarobljenika Mandića.

Pročitajte više