Članice GCC-a izolirale Katar i povukle svoje veleposlanike

Foto: Guliver Image / Getty Images

KRIZA bez presedana izbila je unutar arapskih monarhija u Perzijskom zaljevu čije su tri članice, predvođene Saudijskom Arabijom, odlučile u srijedu izolirati Katar, optuživši je za ugrožavanje sigurnosti i stabilnosti u regiji, prenose agencije.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) i Bahrein su povukli svoje veleposlanike iz Katara čije je vodstvo tu odluku dočekalo sa "žaljenjem i iznenađenjem". Doha je priopćila da neće primijeniti recipročne mjere te da ostaje privržena "stabilnosti i sigurnosti" Vijeća za suradnju zemalja Zaljeva (GCC).

Unutar GCC-a, u kojem su još Kuvajt i Oman, došlo je do sukoba oko vanjskopolitičkog utjecaja, a Kataru se najviše stavlja na dušu da, za razliku od ostalih konzervativnih kraljevskih dinastija, blagonaklono gleda na islamističke pokrete u Siriji i Egiptu, poput Muslimanskog bratstva, te ostalim zemljama Bliskog istoka. Katarski mladi šeik Hamad al-Thani, koji je u lipnju 2013. naslijedio na vlasti svog oca, tada je poručio da Katar neće "primati naputke" u vanjskim poslovima, dajući do znanja da će Doha nastaviti s vanjskom politikom koju smatra ispravnom.

Saudijska Arabija, najveća, najnapučenija i s najsnažnijim gospodarstvom u GCC-u, posebice frkće na napore malog Katara, sa samo dva milijuna stanovnika, da kroz izvoz nafte što više ojača svoju moć i postane utjecajniji regionalni igrač. Potpora Katara islamistima, čija politička ideologija potkopava načela dinastijske vladavine, veliki je trn u oku Saudijskoj Arabiji i ostalim članicama GCC-a. Reuters podsjeća da je upravo Katar pružio utočište duhovnom vođi Muslimanskog bratstva, Jusufu Qaradawiju.

Od Katara se također traži da prestane davati potporu "neprijateljskim medijima", aludirajući prije svega na Al-Jazeeru. Saudijci i ostali ne skrivaju nezadovoljstvo tom TV kućom koja je vrlo kritična prema njihovim vladama. Kritikama na račun Katara se pridružio i Kairo, a prema neimenovanim izvorima, ta zemlja će katarske državljane koji ulaze u Egipat podvrgavati strožim mjerama kontrole "kako bi bili sigurni da nisu uključeni u neprijateljske radnje protiv Egipta, bilo putem medija ili poslovnih aktivnosti".

Pročitajte više