"Članstvo Turske u EU bio bi veliki napredak za Europu"

Foto: Guliver Image/Getty Images

U VRIJEME dok Tursku potresaju nasilni prosvjedi i obračuni policije s protivnicima vladajućeg režima, britanski premijer David Cameron izjavio je u programu televizije BBC kako je Turska posljednjih godina "ostvarila enorman napredak u području demokracije i ljudskih prava" te kako bi "članstvo te zemlje u EU bilo veliki napredak za cijelu Europu".

"Vjerujem da bi to bilo dobro i korisno, kako za EU tako i za Tursku, ako Turska postane članica EU. Mislim da bi to bio ogroman korak naprijed za Europu i uvijek ću podržavati članstvo te zemlje u Uniji", kazao je Cameron te nastavio: "Dok pričamo o događajima u Istanbulu, ne smijemo zaboraviti napredak koji je Turska ostvarila tijekom prethodnog desetljeća, čime je postala mnogo demokratičnija zemlja u kojoj svaki građanin može uživati sva ljudska prava i slobode".

Cameron je naglasio i da je Turska prethodnih godina postigla veliki napredak na putu prema EU. "Jasno je da postoje određena pravila i obaveze koje zemlje moraju ispuniti kako bi postale članice EU, a Turska je prethodno desetljeće postigla veliki demokratski napredak i omogućila svojim građanima uživanje ljudskih prava".

Izrazio je uvjerenje kako će vlasti Turske na najbolji način riješiti situaciju s prosvjedima. "Upoznat sam s podatkom da se turski premijer Recep Tayyip Erdogan sastao s prosvjednicima i vjerujem da će se na kraju postići neko rješenje u vezi sa parkom Gezi", istaknuo je Cameron.

Prema posljednjim podacima, u prosvjedima su poginule tri, a ozlijeđeno je oko 3.000 osoba, prenosi agencija Anadolija. Zamjenik turskog premijera Bulent Arinc izjavio je kako događaji u Turskoj nisu zabrinjavajući i kako nema mjesta strahu, te da se ne radi se o narodnom ustanku, naglasivši kako su to prosvjedi koje je moguće usporediti sa brojnim primjerima sa Zapada.

Bagis: Rezolucija EP nema pravnog efekta u Turskoj


Ministar za Europsku uniju (EU) i glavni pregovarač Turske s EU, Egemen Bagis, izjavio je kako rezolucija Europskog parlamenta vezana uz događanja tijekom prosvjeda u Turskoj nema pravnog efekta u toj zemlji i kako je ne može sankcionirati, prenosi agencija Anadolija.

"Odluka EP ne može ni na koji način sankcionirati Tursku. Donijeli su odluku u parlamentu i objavili je. To je sve", rekao je Bagis.

Istaknuo je kako je Turska demokratska, sekularna i socijalna država u kojoj se poštuju prava svih građana. "Turska je demokratsko i otvoreno društvo. Turska je čak model za mnoge europske zemlje kad je u pitanju pažnja koju posvećuje građanima", tvrdi Bagis.

Europski povjerenik za proširenje Stephan Fuele je rekao kako turska vlada treba dijalogom riješiti pitanje prosvjeda: "Svaki stav koji je utemeljen na konfrontaciji i podjelama je izvor većim problemima, ne samo za tursko društvo nego i za Europsku uniju".

Ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu prije nekoliko dana je izjavio kako će Turska odbaciti svaku odluku koju dobije od Europskog parlamenta, a koja se odnosi na prosvjede. Istaknuo je kako Turska ne želi prihvatiti odluku Europskog parlamenta u vezi s posljednjim događanjima u toj zemlji.

Zapitao se i "zašto ta institucija nije osudila prosvjede koji se posljednjih godina događaju u zemljama Europske unije". "Europski parlament nije se sjetio osuditi prosvjede koji se posljednjih nekoliko godina vrlo često događaju u ostalim europskim zemljama koje se suočavaju s dubokom ekonomskom krizom", kazao je Davutoglu.

Pročitajte više