Crkva u Dubrovniku zabranila srpski film "Parada": Smetaju im homoseksualnost i politika!



"PARADU", kontroverzni film srpskog redatelja Srđana Dragojevića, kojeg je u hrvatskim kinima već pogledalo oko 150.000 ljudi, građani Dubrovnika neće gledati. Zabranila im je Katolička crkva.

"Taj film u kinu Dubrovačke biskupije neće biti prikazan, isto kao ni ostali filmovi sličnog sadržaja", izjavio je na konferenciji za novinare biskup Mate Uzinić.

Jedino je dubrovačko kino, naime, trenutno smješteno u dvorani Visia, u vlasništvu Dubrovačke biskupije. Kino Sloboda, u kojem Kinematografi Dubrovnik inače prikazuju filmove iz svoje distribucije, trenutno se renovira.

Crkva ne odobrava homoseksualnost

Nakon što je u dnevnom tisku objavljena informacija da je Crkva u Dubrovniku cenzurirala Dragojevićev film, biskupija je sazvala izvanrednu konferenciju za novinare. Nisu, međutim, niti pokušali demantirati da ne dopuštaju prikazivanje "Parade".

"Ulaz u kino je inače ulaz u Biskupski ordinarijat. Uvrštavanje tog filma značilo bi poslati poruku da Dubrovačka biskupija podržava pogled na homoseksualnost koji je prikazan u filmu", izjavio je Uzinić, prenosi Dubrovački list.

"Film je izjednačio agresora i žrtvu u Domovinskom ratu"

No, neodobravanje spolne orijentacije protagonista nije jedini razlog zbog kojeg je Crkva zabranila prikazivanje "Parade". Drugi razlog je, kao što i sam Uzinić priznaje, političke prirode.

"Film sve strane u Domovinskom ratu stavlja pod zajednički nazivnik. Film je izjednačio agresora i žrtvu. Iza takve poruke koju bi u Dubrovniku koji je pretrpio rat, prenio film, Dubrovačka biskupija ne može stati", kaže biskup, te dodaje da čvrsto stoji iza odluke da se prikazivanje filma zabrani.

Neće stati samo na "Paradi"

Na pressici se, valjda u svrhu opravdanja, moglo čuti da ovo nije prvi put da Crkva nameće cenzuru za nepoželjne filmove. "Ni neki hrvatski filmovi u Visli nisu mogli proći pa nitko nije dizao zbog toga ovakvu buku", kaže Tihomir Oreč, direktor tvrtke Benfortuna, koja u ime Biskupskog ordinarijata upravlja dvoranom.

Štoviše, cenzura će od sada pa nadalje biti još rigidnija, kaže biskup Uzinić. "I ranije su prikazivani neki filmovi koji odskaču od našeg svjetonazora. To je bila greška. U budućnosti ćemo o tome voditi više računa", kazao je Uzinić.

Pročitajte više