Crnogorci vratili na police sporno hrvatsko mlijeko

Foto: Bruno Konjević (Cropix)

"DOZVOLJENA količina opasnog aflatoksina deset puta je veća u Srbiji, nego što je to slučaj u zemljama EU, pa i u susjednoj Hrvatskoj", piše B92net dodajući kako je tako u važećem pravilniku o količini otrovnih supstanci u namirnicama. U Srbiji blaži kriterij nije razlog za brigu, jer su kontrole redovne. 
 
Ministarstvo poljoprivrede Srbije tako naglašava da je u Srbiji dozvoljena količina aflatoksina u mlijeku 0,5, a prosjek u zemljama EU je 0,05 miligrama po kilogram. Stevan Blagojević iz beogradskog Instituta za fizičku kemiju kaže da ni mlijeko a ni mliječni proizvodi ne smiju sadržavati "aflatoksina" M1 više od 0,5 mikrograma po kilogramu, isto kao ni "aflatoksina" B1". 
 
Dodajmo ovoj vijesti i onu kako su Crnogorci vratili na police hrvatsko mlijeko s obzirom na to da u "mlijeku hrvatskih tvrtki "Dukat" i "Vindija", koje se prodaje u crnogorskim trgovinama, nije pronađeno povećano prisustvo aflatoksina M1". 
 
"Na temelju laboratorijskih analiza koje su rađene u Centru za ekotoksikološka ispitivanja, konstatiramo da nije pronađeno povećano prisustvo aflatoksina u mlijeku pa se može reći da se na tržištu Crne Gore nalaze proizvodi koji su zdravstveno sigurni", kazao je pomoćnik direktora Uprave za inspekcijski nadzor Spaso Popović a prenose crnogorski mediji kao i izjavu pomoćnice direktora Centra za ekotoksikološka ispitivanja Danijele Šuković koja kaže  aflatoksina u spornim serijama, ali u normalnim granicama.
 

Pročitajte više