Čurkin: Porošenko želi "minirati" sporazume iz Minska

Foto: Hina

TRAŽEĆI međunarodne snage za očuvanje mira, ukrajinski predsjednik želi "minirati sporazume iz Minska", rekao je u četvrtak ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin.

"Kada netko, umjesto da provede ono što je dogovoreno, obeća neku novu shemu, to dovodi do sumnje da želi minirati sporazume iz Minska", rekao je.

"Ti sporazumi tek su zaključeni.. Ako se odmah predlažu nove sheme, postavlja se pitanje hoće li oni ili neće biti ispoštovani", rekao je.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je u srijedu da će njegova zemlja zatražiti slanje policijskih snaga Europske unije uz mandat UN-a radi očuvanja mira na zaraćenom istoku.

"Policijske snage EU-a smatramo najboljim rješenjem (...) koje će jamčiti sigurnost, u prilikama kada primirje ne poštuju ni Rusija ni oni koje podupire", rekao je na početku sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu posvećene tom pitanju.

Ta izjava, prva takva u Kijevu, dolazi pošto su proruski pobunjenici zauzeli strateški grad Debalceve, nekoliko dana nakon stupanja na snagu novog primirja na separatističkom istoku Ukrajine.

"Nakon odluke koja će se, nadam se, donijeti danas, počet ćemo službene konzultacije s našim inozemnim partnerima" u tom smislu, dodao je.

Porošenko je rekao da se u Minsku prije tjedan dana dotaknuo te teme na pregovorima s njemačkim, francuskim i ruskim čelnicima. Ti su pregovori urodili novim primirjem.

"To sam spomenuo (...) na pregovorima u Minsku, naslutivši da se dogovor iz Minska neće poštovati", kazao je.

Čelnici osudili stalna kršenja primirja u Ukrajini

Čelnici Francuske, Njemačke, Ukrajine i Rusije osudili su u četvrtak u telefonskom razgovoru stalna kršenja primirja do kojih dolazi posljednjih dana, priopćio je ured francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

Njihova telefonska konferencija održana je dan nakon što su pobunjenici preuzeli kontrolu nad gradom Debalceve koji im je važan kao strateško željezničko čvorište.

Glasnogovornik ukrajinske vojske Anatolij Stelmah rekao je u četvrtak da se više od 90 posto ukrajinskih vojnika povuklo iz Debalcevea i okolice.

Ruski predsjednik Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel, ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i Hollande osudili su kršenje prekida vatre zadnjih dana i složili su se da bi se paket mjera dogovoren u glavnom gradu Bjelorusije Minsku trebao provoditi "striktno i u potpunosti".

"Predstavnici OESS-a trebali bi se susresti sa sukobljenim stranama na licu mjesta radi hitnog provođenja tih mjera", piše u priopćenju u kojem se dodaje da će ministri vanjskih poslova četiriju sila raspravljati o detaljima plana kasnije u četvrtak.


Na web stranici ukrajinskog predsjednika stoji pak da je Porošenko u telefonskom razgovoru zatražio puštanje na slobodu svih zarobljenih Ukrajinaca, uključivo i one koji su zarobljeni u Debalceveu.

Kako prenosi Reuters, on je ostalim čelnicima poručio da se ne treba praviti kao da je "ono što se dogodilo u Debalceveu" u skladu s dogovorom iz Minska.

Vojni izvor iz Kijeva rekao je u četvrtak da je četrnaest ukrajinskih vojnika ubijeno je a 173 ranjeno u protekla 24 sata u borbama s proruskim separatistima.

Pročitajte više