DIP traži tko građanima šalje SMS poruke: Odmah prestanite s tim!

Ilustracija: Hina

U PONOĆ je počela izborna šutnja, a Hrvatska sutra bira predsjednika.

Iz Državnog izbornog povjerenstva (DIP) upozoravaju na slanje SMS poruka koje su zadnjih nekoliko dana  uznemiravale građane, a bile su negativnog sadržaja usmjerenog protiv aktualnog Predsjednika i predsjednika Vlade. Pozivaju i da se sa slanjem odmah prestane.

Iz DIP-a zahtijevaju i da se poduzmu potrebne mjere kako bi se utvrdili pošiljatelji predmetnih SMS poruka.

"Državno izborno povjerenstvo osuđuje takav način obraćanja biračima jer se slanjem takvih SMS poruka dovodi do njihova uznemiravanja, nedopušteno utječe na slobodu opredjeljenja birača na predstojećim ponovljenim izborima, a u određenim slučajevima predstavlja i povredu njihove privatnosti."

Što sve moraju birači znati, donosi i Adrian De Vrgna koji je razgovarao s potpredsjednicom DIP-a Zdravkom Ćufar Šarić.
 

"Pozivam ponovno sve izborne sudionike, a i njihove podupiratelje da se suzdrže od bilo kakvih oglašavanja koja bi se mogla protumačiti kao kršenje izborne šutnje, koja traje od subote u ponoć, pa do 19 sati u nedjelju kada se zatvaraju birališta. Nakon toga se mogu oglašavati neke izlazne ankete", rekla je potpredsjednica DIP-a Zdravka Ćufar Šarić koja je u razgovoru za Media servis pozvala na poštivanje izbornog procesa.

6.260 biračkih mjesta

U odnosu na prvi krug, malo je promjena. Sutra će gotovo 3 milijuna i 800 tisuća birača moći izabrati jednog od dvoje kandidata.
 
"S time da se u RH nalazi 3 milijuna 785 tisuća 465 birača, a izvan RH, birači bez prebivališta u RH koji su se aktivno registrirali za 2. krug, iznosi 40.048 birača", dodala je Ćufar Šarić.

I broj biračkih mjesta je gotovo identičan kao u prvom krugu.
 
"Tako da u RH ćemo imati 6.260 biračkih mjesta, a izvan RH u inozemstvu ćemo imati 92 biračka mjesta. Povećano je biračko mjesto za dva u inozemstvu", rekla je Ćufar Šarić.

Prvi rezultati iza 20 sati

I broj promatrača bit će kao i u prvom krugu - oko 20 tisuća. Na biračima je da se odazovu. Ne zaboravite identifikacijsku ispravu!

 
"Ukoliko nemaju važeću osobnu iskaznicu, mogu koristiti putovnicu ili vozačku dozvolu jer isprava služi samo za identificiranje osobe, da se zna da je pristupila točno ta osoba koja je registrirana u biračkom popisu", rekla je Ćufar Šarić. Ako se ne nalazite u biračkom popisu - postoji rješenje.
 
"Tada će član biračkog odbora uputiti u područni ured državne uprave, gdje će oni provjeriti da li se uopće nalazi u registru i ukoliko se nalazi, građanin će dobiti tzv. plavu potvrdu i sa njom će moći obaviti glasovanje, a na biračkom mjestu će se onda identificirati sa jednom od ovih isprava", rekla je Ćufar Šarić. A sve nepravilnosti koje se prijave, DIP će provjeriti i ispraviti. Prve rezultate najavili su u nedjelju iza 20 sati. Biračka mjesta otvaraju se u 7 ujutro, a zatvaraju u 19 sati.

DIP: Manji broj prigovora

Potpredsjednica DIP-a Zdravka Cufar Šarić Hini je potvrdila da je DIP u subotu zaprimio manji broj prigovora zbog kršenja izborne šutnje. Konkretno, građani su se žalili da su u poštanskim sandučićima našli promidžbeni materijal, neki su dobili i SMS-ove, odnosno e-mailove.

O čijem se materijalu i porukama radi u DIP-u nisu konkretizirali.


DIP osuđuje takvo postupanje, no ohrabruje da je prigovora manje nego u prvom krugu predsjedničkih izbora, 28. prosinca ili, primjerice, na svibanjskim izborima za Europski parlament, kaže Cufar Šarić.

TIH poziva građane da u nedjelju izađu na birališta

Transparency International Hrvatska na dan izborne šutnje, uoči otvaranja birališta u drugom krugu predsjedničkih izbora u nedjelju 11. siječnja, poziva birače da izađu na izbore; promatrače i članove biračkih odbora poziva da dosljedno provode izborna pravila, a sve ostale zainteresirane da svojim djelovanjem ne utječu na izborni postupak.

"Potrebna nam je građanska odgovornost. Pokažimo je tako da prema vlastitoj savjesti odlučujemo između dva kandidata koji sudjeluju u izboru", poručila je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a u priopćenju upućenom medijima u subotu.

„Zahvaljujemo svim predsjedničkim kandidatima koji su prezentirajući svoje programe, ideje i stavove tijekom izborne kampanje otvorili mnoge važne teme za sadašnji trenutak hrvatskog društva. Kampanja je završila. Sada pozivamo sve građane s pravom glasa da izađu na birališta i da snagom svog jednog glasa izaberu onu osobu za koju smatraju da će savjesno i odgovorno obavljati tu dužnost", navodi se u priopćenju.

Pročitajte više