DNK analiza potvrdila: U masovnoj grobnici na jugu Srbije tijela kosovskih Albanaca

Screenshot: Youtube

DNK analiza potvrdila je da posmrtni ostaci pronađeni sredinom prosinca u Rudnici kod Raške pripadaju kosovskim Albancima koji su ubijeni tijekom rata na Kosovu, priopćio je šef beogradske delegacije u Radnoj grupi za nestale osobe, Veljko Odalović, prenosi Radio Slobodna Europa.

"Nakon što smo posmrtne ostatke predali Međunarodnoj komisiji za nestala lica, dobili smo potvrdu identiteta - to su tijela kosovskih Albanaca koja su nestala u sukobima na prostoru Kosova. Kad smo dobili tu potvrdu krenuli smo s intenzivnim pripremama. Predstavnicima obitelji bit će omogućeno da posjete lokaciju kada iskažu želju i potrebu", rekao je Odalović za RSE te dodao da Tužiteljstvo Srbije za ratne zločine istražuje i navode o masovnoj grobnici s tijelima kosovskih Albanaca u Boru u Srbiji.

Nakon višemjesečne pauze, radne skupine Prištine i Beograda dogovorile su se da nastave radove na lokaciji gdje su srpske vlasti sa stručnjacima EULEX-a i forenzičkim stručnjacima iz kosovskog Odjeljenja za sudsku medicinu, tijekom ispitivanja u kamenolomu Rudnica u općini Raška otkrili posmrtne ostatke na mjestu gdje se sumnja da se nalazi masovna grobnica s tijelima kosovskih Albanaca.

U međuvremenu, srpska strana tražila je od Kosova financijsko pokriće u vrijednosti od gotovo 300 tisuća eura, a u sklopu toga je predviđeno i rušenje jednog objekta ispod kojeg se sumnja da se nalazi masovna grobnica.

Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije u svibnju 2010. godine otkrilo je "potencijalnu masovnu grobnicu" na lokaciji Rudnica kod Raške na jugu Srbije u kojoj se, prema izjavama svjedoka, nalazi 250 tijela kosovskih Albanaca ubijenih u razdoblju od 1998. do 1999. godine. Na Kosovu se oko 1.700 osoba vodi kao nestalo, od kojih je 537 iz srpske zajednice.

Pročitajte više