DORH nije briga što ZAMP izvlači iz HRT-a državne milijune

Foto: predsjednik.hr

"U KONKRETNOM ugovoru ne radi se o pravnom poslu kojim Republika Hrvatska stječe ili otuđuje nekretnine, to državno odvjetništvo temeljem Zakona o državnom odvjetništvu na predmetni pravni posao ne dalje mišljenje", stoji u odbijenici DORH-a koji se odbio očitovati o spornom ugovoru između HRT-a i Hrvatskog društva skladatelja (HDS).

Podsjetimo kako je član Nadzornog odbora HRT-a Mate Radeljić zatražio nedavno od DORH-a da se očituje o Ugovoru kojeg predlaže ravnatelj HRT-a Gordan Radman s obzirom da postoje osnovane sumnje da je riječ o "pogodovanju i trgovanjem utjecaja". Isto je zatražio i HDS ZAMP.

> HRT-ovim dopisnicima otkazi zbog štednje, a Radman gura ugovor sa ZAMP-om težak 67 milijuna kuna

> Nadzorni odbor HRT-a pozvao u pomoć DORH: Ispitajte ugovor sa ZAMP-om

> Index otkriva: Radman želi Josipovićevom ZAMP-u dati dio HRT-ovih prihoda od reklama

Članovima Nadzornog odbora čudno je što bi ugovor trebao trajati tri godine s obzirom na to da Vlada priča o ukidanju nekih parafiskalnih nameta među kojima je i ZAMP. Sumnjiv im je i način izračuna godišnje obveze plaćanja HRT-a. Postoji i potencijalni sukob interesa Borisa Sruka, jednog od HRT-ovih pregovarača. Sruk stanuje u stanu nad kojim je hipoteka HDS-a. Od DORH-a se traži da se ispita i sumnjiva klauzula ugovora prema kojoj će konačnu cijenu određivati i BDP na godišnjoj razini.

DORH se u svojoj odbijenici nije očitovao ni na sukob interesa.

Podsjetimo, kako je DORH nedavno očitovao i dao negativno mišljenje o Ugovoru o koncesiji za upravljanje i održavanje autocesta koji su izradili pravnici odvjetničke kuće Wolf Theiss za Ministarstvo prometa.  Ministarstvo je zatražilo za taj ugovor i mišljenje DORH-a, a nedostaci su bili neadekvatno regulirani vlasničko-pravni odnosi, buduća gradnja novih trakova, državne potpore, nadzor koncesionara i naplata štete te  određivanje visina cestarine. 

Ravnatelj Radman zakazao je sjednicu Nadzornog odbora za ponedjeljak sa samo jednom točkom dnevnog reda a to je ugovor HRT-a sa ZAMP-om vrijedan 67 milijuna kuna. Članovi Nadzornog odbora zatražili su odgodu sve do očitovanja DORH-a.

HDS-ZAMP: Vodi se politički dirigirana kampanja

 "Javnost se zadnjih dana politički dirigiranom kampanjom navodi na zaključak da se radi o nekom novom i katastrofalnom ugovoru za HRT -  međutim, upravo suprotno, radi se o obnavljanju već postojećeg ugovora na istim principima i istim zakonskim osnovama koji se primjenjuju zadnjih dvadesetak godina", službeni je stav HDS-a koji je također poslao DORH-u da se očituje o ugovoru kao i dokument 'Analiza načina za određivanje naknade' koja je služila kao osnova za pregovore oko visine naknade.  

"Naš prijedlog novog ugovora uobičajen nastavak poslovne suradnje između HDS-a i HRT-a, temeljen na zakonskim osnovama i najboljoj europskoj praksi. Vjerujemo da će i DORH doći do istog zaključka", tvrde u ZAMP-u. 

Pročitajte više