DZS: Stopa BDP-a je izračunata primjenom nove metodologije pa nije usporediva s dosad objavljenim stopama

Foto:

Reagiranje Državnog zavoda za statistiku u vezi s objavom članka "Slijedi daljnji pad gospodarstva: Kako političari i statističari namjerno obmanjuju građane" na internetskom portalu Index.hr od 2. rujna 2014.

obraćam Vam se u vezi s navodima u članku "Slijedi daljnji pad gospodarstva: Kako političari i statističari namjerno obmanjuju građane", kojega ste prenijeli s bloga Kapitalac te objavili na vašem portalu 2. rujna 2014. S obzirom na to da ste članku pridružili neobjektivan naslov te zbog činjenice da autor u tekstu opisuje jedan, a govori o drugom makroekonomskom agregatu, dužan sam reagirati radi objektivnog izvještavanja javnosti.

Naime, autor nije naglasio da se cjelokupna analiza, a ne samo njezin posljednji dio, odnosi na bruto dodanu vrijednost (BDV) i njezine stope rasta, a ne na bruto domaći proizvod (BDP). Nadalje, autor je pogrešno pridružio nedavno objavljenu stopu rasta BDP‑a prethodno objavljenoj seriji bruto dodane vrijednosti (BDV). Ova pogreška je još i veća, jer je Državni zavod za statistiku pri objavi prve procjene tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda (objavljene 29. kolovoza 2014.), jasno napomenuo da je stopa izračunata primjenom nove metodologije te da kao takva nije usporediva s dosad objavljenim stopama.

Smatram važnim napomenuti i da su u sklopu Priopćenja Procjena tromjesečnog obračuna bruto domaćeg proizvoda za prvo tromjesečje 2014. (http://www.dzs.hr/Hrv_Eng/publication/2014/12-01-01_01_2014.htm) dostupna i metodološka objašnjenja načina izračuna, gdje se, između ostalog, vrlo jasno mogu pročitati i razlike između bruto dodane vrijednosti i bruto domaćeg proizvoda.

Prva procjena bruto domaćeg proizvoda, koja se objavljuje desetak dana prije objave spomenutog Priopćenja, odnosi se isključivo na realnu promjenu BDP-a u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine, dok se u Priopćenju objavljuju detaljni rezultati procjene tromjesečnog obračuna. Skrećem pažnju na to da se Priopćenje sastoji od ukupno 8 tablica koje prikazuju bruto domaći proizvod prema kategorijama izdataka (rashodna metoda) te područjima djelatnosti (proizvodna metoda). Obje metode prikazuju isti rezultat koji se iskazuje na četiri načina:

1. u tekućim (današnjim) cijenama –prikazuje nominalni BDP, odnosno BDP bez utjecaja promjena cijena ("inflacije")
2. stalne cijene, u cijenama prethodne godine – služe za prikaz promjena u strukturi BDP-a
3. stalne cijene, u cijenama prethodne godine, referentna godina 2005. – prikazuje realni BDP, odnosno BDP koji je prilagođen za inflaciju, a omogućuje usporedbu između različitih godina
4. realne stope rasta, odnos prema istom tromjesečju prethodne godine – prikazuje godišnje stope rasta BDP-a izračunate iz stalnih cijena u cijenama referente godine.

U želji da svojim korisnicima omogućimo što kvalitetnije donošenje odluka, cijela serija podataka tromjesečnog BDP-a prema ESA 2010. metodologiji bit će objavljena u priopćenju "Procjena tromjesečnog bruto domaćeg proizvoda od prvog tromjesečja 2000. do drugog tromjesečja 2014. (ESA 2010)" te prezentirana na konferenciji za tisak, 10. rujna 2014. Također, Državni zavod za statistiku će 10. rujna 2014. prvi put objaviti sezonski prilagođenu seriju tromjesečnog BDP-a koja će omogućiti i usporedbu s prethodnim tromjesečjima.

Molimo da, u skladu s odredbama Zakona o medijima, ovo reagiranje objavite u cijelosti u prvome sljedećem izdanju.

S poštovanjem,

RAVNATELJ Marko Krištof

Pročitajte više