Da biste postali predsjednik RH treba vam novi obrazac DIP-a, 10000 potpisa i račun za posebne namjene

Foto: Hina

IAKO SE još ne zna službeni datum izbora za predsjednika Republike, Državno izborno povjerenstvo (DIP) za potencijalne je kandidate objavilo svojevrsni podsjetnik na pravila za prikupljanju potpisa i otvaranje posebnog računa za financiranje kampanje.

Učinili smo to kako bi svi potencijalni kandidati na vrijeme znali što točno moraju napraviti, objašnjava potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić.

DIP podsjeća da svaki kandidat, neovisno predlaže li ga jedna ili više političkih stranaka ili birači, mora prikupiti 10.000 potpisa podupiratelja. Svaki birač potpisom može poduprijeti samo jednog predsjedničkog kandidata.

Potpisi se ne mogu prikupljati prije propisanog roka, koji počinje od prvog dana roka za podnošenje kandidature za izbor predsjednika.

Doskočica 

DIP je doskočio maštovitosti koju su neki kandidati pokazivali oko obrazaca za prikupljanje potpisa. Potpisi se mogu prikupljati samo na obrascima koje će DIP propisati uputama za provedbu predstojećih izbora, nikako na obrascima koji su vrijedili za prošle predsjedničke izbore.

Ako bi netko donio potpise na starim obrascima, oni neće biti valjani, upozorava Čufar Šarić i poručuje kako će potrebni obrasci biti na vrijeme objavljeni u Narodnim novinama, a bit će dostupni i na internetskim stranicama Povjerenstva, te u prodavaonicama Narodnih novina.

Sve potencijalne predsjedničke kandidate DIP podsjeća da moraju otvoriti poseban račun za financiranje kampanje koji se može otvoriti godinu prije predviđenog roka za izbore, najkasnije s danom podnošenja kandidature.

S obzirom da se radi o računu građana za posebne namjene, predsjednički kandidati otvaraju ga kao fizičke osobe, dakle mora glasiti na njihovo ime i prezime.

Zakon svakom od kandidata dopušta da na izbornu promidžbu potroši do osam milijuna kuna. U slučaju drugog izbornog kruga, kandidat može za promidžbu potrošiti najviše još 1,6 milijuna kuna.

Pročitajte više