Đakić u Saboru o "progonu kršćana": Dolazi li nakon Stepinca na red Jezerinac?

Foto: Davor Pongračić/Cropix

U SABORU je HDZ-ov Josip Đakić na aktualnom prijepodnevnu prozvao ministra obrane Antu Kotromanovića da smanjenjem broja kapelana "postaje dio pomno planiranog minoriziranja značaja katoličke crkve u biću hrvatskog naroda i vojske".

Ministar je odgovorio da se morao mijenjati Pravilnik. Kaže da je nepotrebno da primjerice u južnoj brigadi u Kninu budu dva kapelana. "S tim se složio i sam kapelan", rekao je ministar naglasivši da nitko neće dobiti otkaz kao i da se ne dovodi u pitanje ugovor sa Svetom Stolicom.

Đakić nije bio zadovoljan odgovorom. "Već je svima nama jasno kako je kao pritajeni komunistički recidiv kod nekih buknula stara mržnja prema religiji, crkvi i njezinim stavovima. Gospodo članovi Vlade, samo se vi smijte, jasno je svakom hrvatskom čovjeku da vi ignorirate činjenicu da danas u Hrvatskoj živi 80 posto vjernika katolika", istaknuo je Đakić.

"Dobro nam je poznata stara ljevičarska isključivost"

"Dobro nam je poznata stara ljevičarska isključivost", nastavio je Đakić, pa je počelo dobacivanje, žamor i isključivanje mikrofona. Morao se umiješati predsjednik Sabora Josip Leko.

"I da jasno vidimo kuda vozi vaš razum... Isključuju me predsjedniče. Opomenite one koji me isključuju", rekao je Đakić. "Opominjem onog tko vas isključuje neka vas ne isključuje", poručio je Leko.

Kad mu je uključen mikrofon, Đakić je rekao da su polemikom o spolnom odgoju vladajući potakli kršćanofobiju. Vjerojatno je i bacanje bombe u Sjemenište posljedica Vladinih izjava i odluka, rekao je Đakić.

"S pravom se možemo pitati što je sljedeće na redu, jesu li na redu progoni i zatvaranje svećenika, redovnika i biskupa", kazao je Đakić, a Leko je pokušavao utišati žamor: "Molim vas kolege".

"Kome trebaju sljedeće podjele u hrvatskom društvo. Kome smeta drugačije mišljenje i sloboda izražavanja. Pitam se osobno, dolazi li nakon Stepinca Jezerinac", istaknuo je Đakić.

Pročitajte više