Daleko od Ostojićevih 20 tisuća kuna! Otkrivamo kolike su plaće liječnika u Osijeku, Rijeci i Zagrebu


U JEKU štrajkaške retorike ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je razne stvari koje su liječnici i medicinske sestre koji su nam se javili argumentirano opovrgnuli.


Osim golemih pritisaka koje uprave bolnica rade kako bi natjerale djelatnike da ne sudjeluju u štrajku, protiv zdravstvenih se djelatnika počela provoditi i prava medijska kampanja kako bi se njihov rad obezvrijedio te kako bi građani dobili dojam da liječnici u državnim bolnicama imaju golema primanja.

Ministar Ostojić tako je rekao da liječnik njegovih godina staža (20) ima plaću do 20 tisuća kuna. Poslali smo upite kliničkim bolničkim centrima o visini primanja liječnika i odgovore smo dobili iz KBC-a Rijeka, KBC-a Zagreb i KBC-a Osijek.


1. Plaće u KBC-u Zagreb

Daleko od 20 tisuća kuna

Informacije koje smo dobili pobijaju ministrovu tvrdnju o plaći od 20 tisuća kuna, osim ako nije govorio o bruto plaći, što bi bila manipulacija javnosti.

U KBC-u Zagreb odjelni liječnik s 20 godina staža i tri dežurstva mjesečno ima neto plaću od 10.583 kune. S pet dežurstava plaća mu je 11.450 kuna.


2. Plaće u KBC-u Rijeka

U KBC-u Rijeka specijalist s 20 godina staža ima plaću od 9.813 kuna, s time da u toj bolnici nisu naveli kolika je plaća s dežurstvima. Iz KBC-a Osijek poslali su nam informacije o bruto plaći bez dežurstava i pripravnosti koja za liječnika-specijalista s 20 godina staža iznosi 15.833 kune, specijalista s magisterijem 16.984 kune te specijalista s doktoratom 18.632 kune. U tablicama možete vidjeti i ostale informacije o plaćama.


3. Bruto plaće u KBC-u Osijek

Razvidno je, dakle, da ministar Ostojić manipulira javnošću prozivanjem liječnika i iznošenjem u javnost podataka o bruto plaćama, tj. iznosu od kojega liječniku ide veći dio, a ostalo ide državi.

Golemi pritisci na djelatnike, upraviteljica virovitičke bolnice smijenila sve šefove odjela

Današnjim danom završava pet dan štrajka, pomaka nema, pritisci na zdravstvene djelatnike rastu, a javni istupi postaju sve beskrupulozniji.

Predsjednik liječničkog sindikata Ivica Babić danas se oglasio zbog, kako je rekao, brutalnih pritisaka na štrajkaše u virovitičkoj bolnici gdje je i sam zaposlen te zatražio ostavku sanacijske upraviteljice. Odnos ministra i vladajućih prema štrajku usporedio je sa stanjem u Sjevernoj Koreji. Naime, kako je medijima objasnio Babić, šefica Marijana Živko je uoči štrajka pozvala sve liječnike te tražila da vrate suglasnosti za rad duži od 48 sati tjedno. Također je smijenila sve šefove odjela.

Ministra Ostojića jučer je izvijestio o smjeni svih šefova odjela te čistku nazvao Bartolomejskom noći, usporedivši je s krvavim obračunom francuskih katolika s protestantima krajem 16.stoljeća.

Pročitajte više